Autonomie sporită pentru Doneţk şi Lugansk, legea lustraţiei şi manifestaţii la Kiev. NATO: Rusia menţine trupe în Ucraina

Data publicării:
ucraina caschete jandarmi

În faţa Parlamentului de la Kiev, zeci de tineri au incendiat cauciucuri şi au aruncat cu pietre în jandarmi, în semn de protest faţă de tergiversarea votului asupra legii care interzice aliaţilor fostului preşedinte Viktor Ianukovici să facă politică. 

În cele din urmă, parlamentarii ucrainieni au adoptat legea lustraţiei. Dacă este promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, parlamentarii din epoca Ianukovici îşi vor părăsi funcţiile şi nu vor mai putea intra niciodată în Parlament. 

Pe de altă parte, autorităţile de la Kiev au anunţat că regiunile Doneţk şi Lugansk vor avea un statut special. Timp de trei ani vor avea un guvern autonom. Această prevedere a fost inclusă în protocolul armistiţiului semnat cu separatiştii la începutul lunii.

Noul cadru legislativ adoptat pentru estul ţării nu a calmat în totalitate spiritele. Liderii separatişti anunţă că îşi doresc în continuare independenţa totală faţă de Kiev.

Comandantul trupelor NATO din Europa acuză Rusia că întreţine în continuare această stare de tensiune şi acuză Mosocva că menţine în continuare trupe în Ucraina. 

De la un maximum de peste 10 batalioane de luptă în interiorul Ucrainei, cred că acum au fost reduse la probabil patru batalioane în interiorul Ucrainei. Ruşii şi-au retras unele forţe spre graniţa din estul Ucrainei, înapoi în Rusia. Dar să nu facem nicio greşeală: aceste forţe sunt suficient de aproape pentru a fi aduse rapid înapoi, dacă este nevoie. Ele nu au părăsit regiunea”, a spus Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO. 

Între timp, Rusia se declară gata să îşi sporească semnificativ prezenţa militară în Crimeea. Ministrul Apărării de la Moscova susţine că ţara sa trebuie să aibă în zonă o forţă militară completă şi capabilă să facă faţă oricărei situaţii. Atât din cauza conflictelor din Ucraina, cât şi din cauza consolidării NATO în estul Europei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri