Autorităţile române au reacţionat târziu la criza ostaticilor din Algeria

Data publicării:
19012013 20citre 20ostatici-44625

Comunicatul Ministerului de Externe precizează abia în cel de-al cincilea paragraf informaţia esenţială. Anume că un cetăţean român salvat din complexul energetic de la In Amenas se află în siguranţă în ambasada noastră de la Alger.

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă eliberarea cetățeanului român în legătură cu care au existat anterior informații neverificate, vehiculate în mass-media. (...) Cetățeanul român a fost asistat cu privire la conduita de urmat, aspect ce a făcut posibilă salvarea vieții sale”, se arată în comunicatul MAE.

Acest comunicat a venit la câteva ore după ce compania japoneză pentru care lucrează românul oferise deja informaţii despre soarta salariaţilor implicaţi în incident.

„Primul este din Filipine. Celălalt este român. Amândoi lucrează pentru JGC International Group. Angajatul nostru român a contactat el însuşi compania şi a confirmat că se află în siguranţă”, declarase Takeshi Endo, manager relaţii publice al JCA.

Aşa au aflat românii despre soarta conaţionalului lor. În schimb, americanii, britanicii, francezii şi japonezii au fost informaţi chiar de cei mai înalţi demnitari ai acestor ţări.

„Sunt în permanentă legătură cu autorităţile algeriene, care îşi fac şi îşi vor face datoria. Suntem, de asemenea, în legătură cu şefii de stat şi de guvern ai ţărilor implicate. Este o legătură directă”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.

La rândul său, David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat: „Mai mulţi cetăţeni britanici au fost luaţi ostatici. Deja ştim că un cetăţean britanic a murit”.

„Conlucrăm strâns cu guvernul algerian, pentru ca să ne asigurăm că toţi compatrioţii noştri sunt în siguranţă şi pot fi salvaţi”, a exprimat poziţia guvernului japonez Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului.

O poziţie similară au avut şi americanii, prin vocea lui Jay Carney, purtător de cuvânt al Casei Albe: „Vrem lămuriri de la guvernul algerian despre acest subiect şi, desigur, suntem concentraţi pe starea cetăţenilor americani”.

E drept că haosul informaţional care a domnit în ultimele 48 de ore a plecat chiar de la algerieni. Aceştia au ţinut la secret informaţii esenţiale despre situaţia de pe teren şi le-au dezvăluit abia după ce marile puteri occidentale nu ar mai fi putut influenţa cu nimic evenimentele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri