Autorităţile sanitare americane au instituit cel mai ridicat nivel de alertă în cazul Ebola

Data publicării:
Doctori fara frontiere Ebola-AFP Mediafax Foto-CELLOU BINANI

Misionarul catolic, Miguel Pajares, în vârstă de 75 de ani, care a fost infectat cu Ebola, va ajunge astăzi la Madrid la spitalul Carlos al III-lea. Autorităţile spaniole au trimis un avion militar cu echipament medical pentru a-l aduce.

„Este o sarcină foarte complicată. Ne concentrăm să asigurăm securitatea pacientului, a celorlalţi oameni şi a echipei de specialişti”, a spus Mercedes Vinuesa, director general în Ministerul Sănătăţii Publice.

Repatrierea misionarului catolic a provocat un val de indignare în Spania pentru că oamenii nu înţeleg de ce statul trebuie să cheltuie un milion de euro, în condiţiile în care guvernul avertizase că zona e nesigură şi îi sfătuise pe cetăţenii spanioli să părăsească de urgenţă regiunea.

Între timp, autorităţile sanitare americane au ridicat alerta sanitară la nivelul 1, cel mai mare, pentru a răspunde mai eficient epidemiei Ebola.

Este pentru prima dată din 2009 când această alertă maximă a fost declanşată. Ea a fost instituită la acea vreme pentru pandemia de gripă H1N1. Cei doi americani infectaţi cu Ebola, care sunt trataţi la spitalul din Atlanta, par să răspundă pozitiv tratamentului experimental. Africanii cer ca serul salvator să fie livrat şi pentru victimele din Liberia, Guineea şi Sierra Leone, dar deocamdată acest lucru pare imposibil.

„Acest virus este o ameninţare la adresa întregii umanităţi, pentru că e de ajuns un zbor intercontinental către America, Asia sau Europa, ca să ajungem la o criză globală”, a spus Macky Sall, preşedintele Senegalului.

Între timp, armata din Sierra Leone a trimis 750 de militari pentru a izola spitalele şi casele celor infectaţi cu Ebola. Totul, după ce bolnavii au fugit din spitale, singuri sau cu ajutorul rudelor, pe motiv că epidemia este o conspiraţie guvernamentală. La rândul lor, oficialii din Liberia au închis şcolile şi au trimis bugetarii în concediu pe termen nelimitat, pentru a opri pe cât posibil răspândirea virusului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri