Autorul atacului din Noua Zeelandă a vizitat de mai multe ori Turcia

Data actualizării: Data publicării:
Sfanta Sofia Istanbul
Foto: Guliver/Getty Images

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de vineri asupra a două moschei din Noua Zeelandă a întreprins mai multe călătorii în Turcia, unde autorităţile au deschis o anchetă pentru a-i descoperi activitatea şi contactele, a declarat vineri un oficial turc sub protecţia anonimatului, citat de AFP, scrie Agerpres.

Lira Weakens As Turkey's Rift With U.S Continues
Foto: Hagia Sfânta Sofia, Istanbul | Guliver/Getty Images

Individul, un extremist de dreapta din Australia, a fost în Turcia de mai multe ori, unde petrecut o lungă perioadă de timp, a adăugat sursa citată, fără a oferi detalii cu privire la frecvenţa, durata sau data vizitelor. „Credem că este posibil ca suspectul să se fi deplasat (din Turcia) în alte ţări din Europa, Asia şi Africa. Investigăm deplasările şi contactele suspectului în interiorul ţării”, a declarat sursa citată de France-Presse.

Citiți și:  Atacatorul din Christchurch s-ar fi „documentat” în Balcani despre istorie. El ar fi trecut prin România în toamna anului trecut

Atac armat în Noua Zeelandă. Numele lui Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, scrise pe armele teroristului

Mai multe mijloace de informare în masă din Turcia au transmis că atentatorul a adresat ameninţări la adresa Turciei într-un „manifest” publicat pe reţelele sociale şi a însemnat date ale înfrângerilor militare ale Imperiului Otoman pe încărcătoarele armelor deţinute. În „manifestul” său se afirmă, în special, că Biserica Sfânta Sofia din Istanbul, transformată în moschee de otomani după căderea Constantinopolului în 1453, în prezent muzeu, va fi „eliberată” de minarete.

Turcia a condamnat cu fermitate acest atac, pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl vede ca pe un semn al „creşterii islamofobiei” în ţările occidentale. Ca semn al emoţiei generate de acest atac în Turcia, vicepreşedintele Fuat Oktay şi şeful diplomaţiei Mevlut Cavusoglu vor efectua o vizită în Noua Zeelandă în zilele următoare, potrivit unui anunţ al Ministerului de Externe turc.

Cel puţin 49 de persoane au fost ucise în atacurile de vineri de la Christchurch, pe care premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern le-a descris drept un „atac terorist”. Potrivit prim-ministrului australian Scott Morrison, autorul atacului a fost identificat drept un extremist de dreapta australian. El se numește Brenton Tarrant.

Citiți și: Brenton Tarrant, unul dintre atacatorii din Noua Zeelandă, inspirat de Anders Breivik. Se descrie ca „eco-fascist”

Gest de sfidare făcut la tribunal de autorul masacrului din Noua Zeelandă. Cum a reacționat când a fost pus sub acuzare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri