Ce i-a spus atacatorul din Strasbourg taximetristului cu care a fugit de la Târgul de Crăciun

Data actualizării: Data publicării:
Atacatorul de la Strasbourg
Atacatorul de la Strasbourg este de negăsit

Căutările presupusului autor al atacului în Piaţa de Crăciun, marţi seara, la Strasbourg, care rămâne închisă, continuau joi.

atacator strasbourg
Atacatorul de la Strasbourg este de negăsit

Poliţia naţională franceză a lansat, miercuri seara, un apel către martori în vederea găsirii celui mai căutat om în Franţa, presupusul autor al acestui atentat - care s-a soldat cu doi morţi şi un rănit în moarte cerebrală şi alţi 12 răniţi.

”Atenţie, individ periculos, nu interveniţi singuri”, a avertizat poliţia, descriind un bărbat înalt de 1,80 metri, cu ”pielea mată”, ”corpolenţă normală” şi ”un semn pe frunte”. orice persoană care deţine ”informaţii ce permit localizarea sa” este îndemnată să sune la 197.

Cherif Chekatt a fost rănit în schimbul de focuri cu poliția, însă a reușit să fugă de la locul faptei. El s-a urcat într-un taxi și s-a lăudat șoferului că a ucis 10 oameni, apoi i-a cerut să îl ducă în districtul Neudorf. Cursa a durat aproximativ 10 minute, au precizat șefii poliției franceze. 

„Pentru a-i explica taximetristului cum a fost rănit, suspectul i-a spus că a împușcat 10 oameni și că a tras spre soldați. Taximetristul a declarat că individul i-a spus despre confruntarea cu polițiștii pentru a justifica ce făcuse”, a declarat procurorul Remy Heitz.

Piaţa de Crăciun, care atrage anual două milioane de turişti, a fost închisă miercuri şi urmează să rămână închisă joi. În contextul în care Cherif Chekatt este în continuare fugar, prefectul a apreciat că condiţiile de securitate nu sunt suficiente în vederea redeschiderii.

”În legătură cu primarul şi preşedintele Eurometropol, Piaţa de Crăciun va fi închisă în continuare joi”, a declarat prefectul din Bas-Rhin Jean-Luc Marx.

Îngrijorarea puternică a populaţiei a făcut ca străzile Strasbourgului să rămână pustii miercuri. Prefectul a încercat să dea asigurări, insistând asupra faptului că oraşul va fi străbătut de forţe de ordine. El a subliniat că nu a găsit vreo ”falie în dispozitivul” de securitate din Piaţa de Crăciun marţi, ziua atacului.

Ce se știe despre agresor

Toate instituţiile culturale şi sportive din oraş urmau să redeschidă joi. O rugăciune ecumenică este prevăzută la ora loală 18.00 (19.00, ora României) la catedrală.

În Palce Kléber, locuitori au început să aducă omagiu victimelor, prin inscripţii "Je suis Strasbourg" (”Eu sunt Strasbourg”), lumânări şi petale de trandafir.

Născut la Strasbourg şi având pe numele său o fişă ”S” (siguranţa statului) din cauza radicalizării islamiste, Cherif Chekatt, în vârstă de 29 de ani, are un trecut judiciar greu, cu nu mai puţin de 27 de condamnări.

El este suspectat că a deschis focul, marţi seara, cu puţin înainte de ora locală 20.00 (21.00, ora României), pe străzi comerciale din centrul istoric al Strasbourgului, la câţiva metri de marele Pom de Crăciun din celebra Piaţă de Crăciun.

De asemenea, 12 persoane au fost rănite.

Atacatorul, înarmat cu o armă de mână şi un cuţit, a făcut, apoi, un schimb de focuri cu forţe de ordine, care l-au rănit la braţ.

În circumstanţe încă neclare, atacatorul a ruşit să ia un taxi şi să se ducă în cartierul Neudorf, unde a avut loc un nou schimb de focuri de armă cu poliţia, după care a dispărut.

În total, 720 de membri ai forţelor de ordine îl caută în prezent.

Martori l-au auzit pe Cherif Chekatt strigând "Allah Akbar" (”Allah e mare”), iar secţia antiteroristă a Parchetului Parisului s-a sesizat cu privire la fapte.

Alertă în mai multe țări

Atacatorul are 67 de antecedente judiciare, dintre care 27 de condamnări în Franţa, în Germania şi în Elveţia în legătură cu fapte de drept comun.

”El a fost deja încarcerat în mai multe rânduri şi era cunoscut de Administraţia Penitenciarelor din cauza radicalizării sale şi atitudinii sale prozelite în 2015”, a declarat procurorul Republicii de la Paris Rémy Heitz.

Numele său a fost înscris în Fişierul Semnalărilor pentru Prevenire şi Radicalizare cu caracter terorist (FSPRT) şi făcea ”obiectul unei urmăriri a DGSI”, a adugat el.

El urma săfie arestat de jandarmi marţi dimineaţa - în cadrul unei anchete de drept comun -, aşadar în ziua atacului, dar a scăpat de această arestare.

La aproape 36 de ore de la fapte, este incert dacă Cherif Chekatt se mai află în Franţa.

Anchetatorii s-au gândit, la un moment dat, că ar fi putut să treacă frontiera şi că s-ar fi refugiat la Kehl, pe malul celălalt al Rinului, însă o intervenţie a poliţiştilor francezi şi germani nu a găsit, miercuri dimineaţa, vreo urmă.

Autorităţile franceze ”se află, bineînţeles, în legătură cu autorităţile germane”, a spus prefectul Marx.

Elveţia, care se află la 130 de kilometri sud de Strasbourg, şi-a consolidat, la rândul său, măsurile de securitate la frontieră.

În decembrie 2016, autorul atentatului cu un camion în Piaţa de Crăciun de la Berlin, soldat cu 12 morţi şi 48 de răniţi, a fost ucis câteva zile mai târziu, departe de locul faptei, în timpul unui control al poliţiei, la Milano, în nordul Italiei.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri