Sari la conținut

Avalanșă pe Everest. Organizator: Cei patru români ar trebui să fie în siguranță

Eu am fost implicat în organizarea expediției lui Teo Vlad și Zsolt Torok. Despre Teo știu că e pe partea nordică, este în tabăra avansată, la 6400 de metri, unde nu sunt riscuri de avalanșe. Teo e ok și, din ce știm, și ceilalți români sunt în regulă. Doar Alex era sus, Zsolt Torok și Iustin Ionescu sunt în tabăra de bază, pentru că nu au fost condiții meteo bune în ultimele zile și ar trebui să fie în siguranță”, a spus Marius Gane, organizatorul expediției de pe Everest.

Alex Găvan a scris anterior pe Twitter că s-a salvat în ultima clipă din calea avalanșei.

„Din ce am văzut pe site-urile de specialitate nu apare că ar fi dispărut alpiniști în avalanșa asta, dar nu știu câte informații au avut cei care au postat acele știri”, a adăugat el.

Marius Gane a mai spus că riscurile unei astfel de expediții sunt avalanșele și căderile de gheață.

„Mai ales pe partea de sud a Everestului, care e porțiune comună și cu traseul unde este Alex Găvan, este o zonă fragmentată unde cad bucăți mari de gheață. Traseul e printre ele, scări puse printre crevase și la cutremur devine o zona foarte periculoasă”, a subliniat el.

Despre operațiunile de căutare, Marius Gane a spus că pot interveni șerpașii, iar la înălțimi de până la 6.000 de metri pot să zboare și elicoptere de salvare.

Alți alpiniști străini scriu pe Twitter că unii dintre ei sunt captivi în bazele de pe munte, afectate grav în urma avalanșei.