Avertisment de la fostul şef al NATO: Rusia ar putea ataca una dintre ţările baltice 

Data publicării:
rassmusen presidency ro

Autorităţile de la Moscova s-au arătat extrem de iritate de cele şase noi centre de comandă NATO. Tocmai de aceea, Rusia a atras atenţia că zona baltică ar putea deveni o regiune de confruntare militară.

Ideea unui atac asupra unui stat baltic pare să nu fie chiar un scenariu rupt de realitate. Fostul şef al Alianţei Nord Atlantice a vorbit într-un interviu despre această posibilitate.

"Putin vrea să redea Rusiei poziţia sa de mare putere. Există o mare probabilitate ca el să intervină în regiunea baltică pentru a testa articolul 5 al NATO", a spus Anders Fogh Rasmussen, fostul Secretar General al NATO, potrivit The Telegraph.

Articolul 5 prevede faptul că Alianţa va interveni militar dacă un stat membru este atacat.

Aleksandr Gruşko: Decizia NATO de a înfiinţa centre militare la graniţele Rusiei este o încercare de a exercita presiune

Toate aceste declaraţii vin după ce secretarul general al NATO a anunţat cele şase centre de comandă ale Alianţei.

Șeful NATO dă România ca exemplu pentru iniţiativa înfiinţării Comandamentului de Divizie Sud-Est

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: „Şase centre multinaţionale de comandă şi unităţi de control. În Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România. (...) Vreau să salut intenţia României de a pune la dispoziţie un Comandament Multinațional de Divizie pentru zona de Sud-Est”.

Decizia NATO transformă România într-un pion de bază pe graniţa de est a alianţei. Un centru de comandă şi control va avea rolul să monitorizeze şi să comande eventualele acţiuni militare pe teritoriul ţării noastre. Cel mai probabil acestea va fi în Bucureşti, unde vor fi strategi în apărare care vor monitoriza acţiunile ostile din Marea Neagră. Un alt centru, unul militar va fi pregătit să intervină pe teren în caz de alarmă. Alianţa ar putea stabili cartierul general al comandamentului de divizie la Constanţa.

„Vom avea prezenţa NATO în România prin cele două comandamente care s-au aprobat a fi înfiinţate. Un comandament naţional de nivel divizie care va putea oferi Alianţei flexibilitate sporită şi opţiuni suplimentare de comandă în zona sudică a flancului estic”, au fost precizările făcute de Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Comandamente ale alianţei vor fi înfiinţate şi în Bulgaria, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Comandamentele NATO din ţara noastră vor fi funcţionale până la începutul anului viitor. Este pentru prima dată, după aderarea la NATO, în 2004, când România găzduieşte astfel de centre militare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri