Avertisment OMM: COVID-19 poate duce la scăderea temporară a emisiilor, dar nu reprezintă un înlocuitor pentru acţiunile climatice

Data publicării:
poluare industrială aer emisii gaze
Poluare industrială. Foto: Profimedia Images

O posibilă reducere a emisiilor de gaze ca urmare a pandemiei de COVID-19 nu va fi suficientă pentru stoparea schimbărilor climatice, a anunţat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), îndemnând guvernele să integreze acţiunile climatice în planurile de revenire, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Pandemia ar putea duce la cea mai mare scădere anuală a emisiilor de dioxid de carbon după Al Doilea Război Mondial, însă OMM a avertizat că revenirile economice anterioare au fost asociate cu creşteri chiar mai mari de emisii în comparaţie cu perioadele de dinainte de crize.

"COVID-19 poate duce la o reducere temporară a emisiilor de gaze de seră, dar nu reprezintă un înlocuitor pentru acţiunile climatice susţinute", a transmis agenţia cu sediul în Geneva într-un comunicat emis cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Zilei Pământului.

"Trebuie să demonstrăm aceeaşi determinare şi unitate împotriva schimbărilor climatice ca şi contra COVID-19", a subliniat directorul OMM, Petteri Taalas.

OMM îndeamnă guvernele să ia în considerare pachete de măsuri stimulative care să susţină trecerea la o economie ecologică.

Amintind de schimbările aduse planetei în ultimii 50 de ani, OMM a precizat că nivelurile de dioxid de carbon au crescut cu 26% din 1970, iar temperatura globală a crescut, în medie, cu 0,86 grade Celsius.

OMM a publicat, de asemenea, miercuri, versiunea finală a raportului său asupra climei la nivel mondial, care a confirmat concluziile preliminare conform cărora 2015-2019 a fost cea mai călduroasă perioadă de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice, temperatura medie globală crescând cu 1,1 grade Celsius faţă de perioada preindustrială.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri