Avertismentul lui Donald Trump pentru Nicolas Maduro

Data publicării:
trump2
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a avertizat marţi noaptea pe omologul său de la Caracas, Nicolas Maduro, că are o responsabilitate personală pentru sănătatea şi siguranţa celor doi lideri proeminenţi ai opoziţiei, care au ajuns din nou în custodia autorităţilor venezuelene, după ce au contestat scutinul controversat pentru Adunarea Constituantă, transmite BBC.

President Of Venezuela Nicolas Maduro Meets With United Nations Secretary General Ban Ki Moon
Foto: Gulliver/GettyImages

De asemenea, acesta a argumentat, într-un comunicat publicat de Casa Albă, că Leopoldo Lopez şi Antonio Ledezma sunt prizonieri politici ţinuţi ilegal de către Guvernul Venezuelei, potrivit News.ro.

”Statele Unite îl consideră pe Maduro - care a anunţat public cu doar câteva ore înainte că va lua acţiuni împotriva opoziţiei politice - drept personal responsabil pentru sănătatea şi siguranţa lui Lopez, Ledezma, precum şi a altor persoane arestate”, a avertizat Donald Trump.

Acesta a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor prizonierilor politici din Venezuela.

Leopoldo Lopez şi Antonio Ledezma erau în arest la domiciliu, atunci când au fost ridicaţi în mijlocul nopţii şi transportaţi la o închisoare militară, după scrutinul controversat de duminică pentru înfiinţarea unei Adunări Constituante la Caracas.

Magistraţii au argumentat că există un risc ridicat ca cei doi lideri ai opoziţiei să fugă şi prin urmare s-a decis arestarea lor imediată după scrutinul controversat şi contestat de opoziţia din Venezuela.

Leopoldo Lopez - plasat în arest la domiciliu după ce a fost eliberat din închisoare, pe 8 iulie, după trei ani şi jumătate de închisoare - şi Antonio Ledezma - plasat în arest la domiciliu din aprilie 2015 - sunt doi dintre liderii emblematici ai opoziţiei din Venezuela.

Ei i-au îndemnat săptămâna trecută pe venezueleni să nu participe la scrutinul în care au fost aleşi membrii unei Adunări Constituante dorite de preşedintele Nicolas Maduro.

De asemenea, zece persoane şi-au pierdut viaşa în protestele din ziua alegerilor, în timp ce opoziţia a boicotat scutinul din Venezuela.

Preşedintele Maduro a susţinut că alegerile au reprezentant un ”vot pentru revoluţie”, argumentând că acestea vor aduce pace, vor întreţine dialogul public şi vor aduce împreună diferite sectoare ale societăţii venezuelene extrem de polarizate de criza politică de la Caracas.

Însă, liderii opoziţiei au anunţat deja noi proteste pentru joi împotriva Adunării Constituante, adunci când preşedintele Maduro va deschide lucrările organismului legislativ supraconstituţional, care încearcă să elimine influenţa opoziţiei din Adunarea Naţională.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că o escaladare a tensiunilor politice va face imposibilă o situaţie paşnică pentru criza din Venezuela.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri