AVION DISPĂRUT. Experții reiau căutările zborului MH370, la şapte luni de la dispariție

Data publicării:
Avion Malaysia Airlines-AFP Mediafax Foto-TENGKU BAHAR-1

FOTO: AFP/MEDIAFAX

După o primă fază de căutări fără succes la suprafaţă şi în adâncime, o navă specializată închiriată de Malaezia a început să sondeze fundul oceanului pentru a încerca să localizeze epava avionului Boeing 777-200, dispărut la 8 martie, la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur. Avionul avea destinaţia Beijing și transporta 239 de persoane.

„Nava GO Phoenix, care a îmbarcat materiale şi experţi puşi la dispoziţie de Phoenix International, a sosit în zona de căutare din sudul Oceanului Indian şi a început operaţiunile de explorare submarină”, a anunţat Biroul australian pentru securitatea transporturilor (ATSB).

Navele GO Phoenix şi Fugro Discovery - aceasta din urmă închiriată de Australia - vor scufunda la adâncimea de 5.000 sau 6.000 de metri sonare puternice programate să detecteze părţile voluminoase ale epavei avionului, cum ar fi motoarele, trenul de aterizare şi fuselajul.

AVION DISPĂRUT. Cea mai scumpă operaţiune de căutare din istoria aviaţiei

Orice contact cu cabina piloţilor a încetat la aproape o oră de zbor şi nicio urmă fizică a avionului nu a fost găsită în cele aproape şapte luni de la dispariţia avionului. Sistemele de comunicaţie s-au conectat însă în mai multe rânduri la sateliţi, ceea ce a permis reconstituirea presupusului traseu al avionului până la momentul probabilei prăbuşiri, în mare, în sudul Oceanului Indian, în largul coastelor de vest ale Australiei.

Mai multe ipoteze au fost luate în discuţie în acest caz, de la un moment de nebunie al pilotului sau copilotului până la deturnare sau un grav accident mecanic.

FENOMEN STRANIU. Mai multe avioane au dispărut pentru un timp de pe radare în spațiul aerian european

Explicaţia cea mai credibilă, potrivit experţilor care participă la anchetă, este că o scădere bruscă a nivelului oxigenului la bordul avionului a adus echipajul şi pasagerii în stare de inconştienţă. Avionul ar fi continuat să zboare pe pilot automat până la prăbuşirea în mare, după ce a rămas fără carburant.

Dintre cei 239 de pasageri şi membri ai echipajului, 153 erau cetăţeni chinezi.

La 17 iulie, un alt avion Boeing al Malaysia Airlines, care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a explodat în zbor, cel mai probabil după ce a fost doborât de o rachetă, în momentul în care survola o regiune din estul Ucrainei. La bordul avionului se aflau 298 de persoane, dintre care 193 de cetăţeni olandezi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri