Avion prăbușit în Ucraina. Victimele unui conflict care nu le aparține

Data publicării:
avion imagg

 „Eram în casă şi am auzit zgomot, explozii, au fost două explozii. Am fugit din casă şi am văzut fum negru”, povestește un localnic.

„A fost o explozie, nu pot să spun dacă a fost avionul sau nu, dar a fost o explozie. Nu am văzut altceva. Cădea direct către grădina mea şi a schimbat apoi direcţia şi a căzut în partea aceea”, spune un altul.

15 kilometri - o distanţă mai mare decât are oraşul Brasov, de la un capăt la altul, este spaţiul pe care s-au împrăştiat resturile avionului Malaysia Airlines, în apropiere de Doneţk. Pe un câmp necultivat se văd rămăşiţele sutelor de pasageri care plecaseră în vacanţă împreună cu familiile lor şi bucăţi topite de fuselaj. Ici, colo, câte un paşaport, aproape neatins de foc.

Bucăţi de hârtie care spun povestea proprietarilor lor, 298 de oameni de toate vârstele. Rămăşiţele sunt greu de identificat. Martorii spun că nu îţi poţi da seama dacă trupul carbonizat la care te uiţi a fost al unui bărbat sau al unei femei.

Mai mergi câţiva metri şi dai peste un ghid de călătorie sau peste o hartă cu locurile pe care cei aflaţi la bord urmau să le viziteze. Nu au mai apucat! Călătoria lor s-a sfârşit brusc, ieri, la ora locală 16.21, pe acest câmp de lângă Doneţk.

Zona unde a căzut aeronava este de mai bine de trei luni sub controlul separatiştilor proruşi. În plus Serviciile de Informaţii Ucrainene au dat publicităţii interceptarea unei convorbiri între unul dintre liderii rebelilor şi un ofiţer al serviciilor de informaţii ruse. Cei doi, denumiţi „Maiorul” şi „Grecul”, realizează împreună, la telefon, că o aeronavă pe care militanţii pro-ruşi o doborâseră era avion de pasageri.

GRECUL: Avionul doborât în apropiere de Snejnoe-Torez s-a dovedit a fi unul de pasageri. A căzut la marginea Grabovo. Sunt o mulţime de trupuri de femei şi copii. Cazacii cercetează acum locul de acolo.

MAIORUL: La televizor spun că ar fi un avion ucrainean AN-26, o aeronavă de transport. Dar pe fuselaj scrie „Malaysian Airlines". Ce făcea în spaţiul aerian al Ucrainei?

GRECUL: Ei bine, atunci aducea spioni. De ce naiba zburau? Aici are loc un război.

MAIORUL: Ei, ce se întâmplă?

GRECUL: E un avion civil.

MAIORUL: Sunt mulţi oameni la bord?

GRECUL: Foarte mulţi! Rămăşiţele au ajuns până în curţi. Sunt părţi din interiorul navei, fotolii şi corpuri omeneşti.

MAIORUL: Armament este?

GRECUL: Nimic. Haine, medicamente, prosoape, hârtie igienică.

MAIORUL: Acte sunt?

GRECUL: Da, ale unui student din Indonezia. De la Universitatea Thompson.

Nu sunt singurele dovezi prezentate de oficialii ucraineni în sprijinul tezei că militanţii prorusşi sunt responsabili pentru tragedie.

„Hmurâi”: Da, „Boţman". Te ascult.

„Boţman”: Te salut. Ce faci?

„Hmurâi”: Nu prea bine. Suntem în Marinovka, dar ţinem piept.

„Boţman”: Ce s-a întâmplat?

„Hmurâi”: Ce crezi? Suntem bombardaţi cu rachete tip „Grad", doar acum e o pauză scurtă. Dar am doborât un avion de tip „Su". Noi avem „Buk-M".

Acelaşi sistem de rachete sol-aer de provenineţă rusească apare şi în imagini filmate în apropiere de locul tragediei. Kievul a publicat o înregistrare cu un convoi al separatiştilor, care ar transporta un sistem sol-aer Buk, chiar din locul din care s-ar fi tras asupra avionului malaezian.

Rusia respinge însă acest scenariu şi acuză Kievul. Ministrul rus al Apărării susţine că sistemul de rachete aer-sol ucrainean era activ în momentul în care aeronava s-a prăbuşit.

Ambasadorul Ucrainei în România demontează la rândul său teoria Moscovei: „În această etapă a investigaţiei, avem motive să credem că a fost doborât. Este important să precizăm că Armata ucraineană nu a folosit astfel de sisteme antiaeriene şi nu a lansat nicio rachetă în toată această perioadă în această zonă. Niciun avion de vânătoare ucrainean nu se afla în spaţiul aerian în momentul în care s-a produs această tragedie”.

La rândul lor, Statele Unite au propria teorie despre prăbuşirea aeronavei Malaysia Airlines. Specialiştii americani spun că un sistem de radiolocație ar fi detectat activarea unui sistem antiaerian sol-aer și ar fi urmărit avionul înainte de căderea directă. Experţii americani nu pot spune doar dacă racheta a fost trasă de pe teritoriul Ucrainei sau de pe cel al Rusiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri