Sari la conținut

Avionul companiei Air Algerie s-a prăbuşit. Aeronava a fost localizată. Pe lista pasagerilor se afla şi un cetăţean român

ACTUALIZARE 17.44 Aeronava a fost localizată de două avioane de vânătoare franceze Mirage 2000. Epava s-ar afla într-o zonă deșertică, undeva la granița dintre Burkina Faso și Mali, o zonă unde s-a înregistrat recent o furtună de nisip.


ACTUALIZARE 16.38. Ministrul Titus Corlăţean a declarat la Digi24 că ambasadorul de la Alger a informat MAE că Ministerul de Externe algerian a confirmat telefonic, deocamdată, că pe lista de pasageri se afla şi un cetăţean român.

Nu avem datele complete sau de identificare”, a spus Titus Corlăţean.

Nu avem oficial informaţia că avionul s-a prăbuşit”, a adăugat el.

"Ne interesează dacă se confirmă o tragedie, să vedem o anchetă clară care să spună ce s-a întâmplat. Nu vrem să speculăm", a spus Titus Corlăţean.

Autorităţile algeriene nu au comunicat că ar avea date cu privire la ce s-a întâmplat, a subliniat ministrul de Externe român.

(VIDEO- Titus Corlăţean)

ACTUALIZARE 16.34. Acest avion a fost folosit de echipa Real Madrid în 2007 – 2009.

Avionul a fost dat în folosinţă în urmă cu aproape 30 de ani.

Air Algerie, compania care opera acest zbor, dar nu cea care era proprietară, are în istoric un accident asemănător în urmă cu 11 ani. În 2003, 102 oameni au murit. O singură persoană a supravieţuit.

ACTUALIZARE 16.20. Aurelia Grosu, director adjunct de comunicare al MAE, a declarat la Digi24 că din informaţiile preliminare există ipoteza existenţei unui cetăţean român în aeronavă.

MAE încearcă aflarea mai multor detalii.

(VIDEO - Aurelia Grosu)

ACTUALIZARE 16.15. Compania spaniolă Swiftair a pus la dispoziţie pentru cei care au bănuiala că au pe cineva cunoscut la bordul acestei aeronave numărul de telefon 0034900264270.

La Ministerul Transporturilor din Spania s-a constituit o celulă de criză.

ACTUALIZARE 16.05. Potrivit BBC, care citează Reuters, printre pasageri se afla şi un român.

În avion se aflau cetăţeni din 12 state din Europa şi Asia.

ACTUALIZARE 16.00. Valentin Duţă, fost şef de securitate al TAROM, a declarat la Digi24 că „avionul este extrem de solid, de tare, încercat de-a lungul timpului”.

Unii îl porecliseră măgarul, căra şi nu cerea mâncare. Un avion pe care poţi să te bazezi.

Nu cred că este un avion lovit de la sol sunt convins că prăbuşirea a fost cauzată de condiţiile atmosferice.

Pilotul comandant, înainte de cursă, trebuie să se informeze în legătură cu condiţiile meteo. Cred că nu au putut evita epicentrul furtunii”, a spus Valentin Duţă.

ACTUALIZARE 15.58. Generalul în rezervă Mircea Budiaci, fost şef al Statului Major al Armatei, a declarat la Digi24 că, în opinia sa, este posibil ca avionul companiei aeriane Air Algerie să fi fost doborât, în contextul politic dificil al zonei. 

ACTUALIZARE 15.55. Două avioane de tip Mirage 2000 ale Armatei franceze caută aeronava companiei Air Algerie, a anunţat la Paris Statul Major al armatei, citat de AFP.

Cele două avioane Mirage 2000, care se aflau la N'Djamena, vor efectua o misiune de căutare între ultimul punct în care a fost localizat avionul şi „traiectoria sa probabilă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Statului Major.

ACTUALIZARE 15.53. Potrivit unui oficial algerian, AVIONUL S-A PRĂBUŞIT. ACCIDENTUL AR FI AVUT LOC ÎN MALI.

Regiunea este una puţin populată. Aici, peste noapte, a fost o vreme capricioasă, cu furtuni.

Operaţiunea de salvare este una complicată având în vedere specificul regiunii.

ACTUALIZARE 15.00. Sunt informaţii conform cărora 50 dintre cei 110 pasageri ar fi francezi, iar cei şase membri ai echipajului ar fi spanioli.  

ACTUALIZARE 14.10. Există informații potrivit cărora, în apropierea frontierei cu Algeria, echipajului i s-a cerut să schimbe ruta, pentru a evita ciocnirea cu o altă aeronavă, pe fondul vizibilității reduse. Ulterior, s-a pierdut contactul cu avionul operat de Air Algerie, a declarat o sursă din cadrul companiei, pentru AFP. 

ACTUALIZARE 14.02. Avionul dispărut era pilotat de un spaniol. Ceilalți cinci membri ai echipajului sunt conaționali de-ai săi.

ACTUALIZARE 13.15. Avionul operat de Air Algerie aparține companiei spaniole Swiftair, care a anunțat, într-un comunicat, că acesta avea la bord 116 persoane.

ACTUALIZARE 12.43. Majoritatea pasagerilor care s-au îmbarcat la bordul aeronavei dispărute erau originari din Burkina Faso.

Air Algerie asigură patru zboruri săptămânale către Ouagadougu.  

__________________________________________________________________

„Serviciile de navigaţie aeriană au pierdut contactul cu un avion al Air Algerie care se deplasa joi pe ruta Ouagadougou - Alger, la 50 de minute după decolare”, a anunţat compania publică algeriană, potrivit Mediafax.

La bordul avionului McDonnell Douglas MD-83  se aflau 116 persoane: 110 pasageri și șase membri ai echipajului. Autoritățile de la Alger au decis formarea unei celule de criză, informează presa locală.