Avionul doborât în Ucraina. Primul raport oficial

Data publicării:
mh17 avion ucraina GettyImages-452333914

Oficiali olandezi vor prezenta în această după-amiază un raport final. Presa din ţara lalelelor a aflat câte ceva din prezentarea oficială şi scrie că documentul va arăta negru pe alb că aeronava a fost doborâtă din teritoriul aflat sub controlul separatiştilor ucraineni.

„Zborul MH17 s-a prăbuşit ca urmare a detonării unui focos în exteriorul avionului în partea stânga sus a cabinei piloţilor. Ca urmare a acestei detonări, partea din faţă a avionului a fost distrusă. Avionul s-a dezintegrat în aer. Resturile s-au împrăştiat pe o distanţă de 50 de kilometri în estul Ucrainei”, a spus Djibbe Joustra, oficialul care a prezentat raportul.

Statele sunt responsabile pentru securitatea spaţiului aerian de deasupra teritoriului lor. Poziţia Ucrainei a fost că nu au existat suficiente motive care să determine închiderea spaţiului aerian de deasupra estului ţării. Cu toate acestea, noi am stabilit că erau motive întemeiate pentru închiderea spaţiului aerian din estul Ucrainei ca măsură de precauţie”, a adăugat oficialul.

Concluziile olandezilor sunt incriminate de la Moscova chiar înainte de a fi prezentate. Rusia a prezentat şi ea propriul ei raport, în urmă cu scurt timp, raport care demontează pas cu pas teoriile ce vor fi prezentate la Haga. Ruşii spun că racheta a fost trasă din teritoriul controlat de armata ucraineană, iar modelul de rachetă care ar fi fost trasă asupra zborului MH17 este altul decât arată datele adunate oficialii olandezi.

Astăzi, putem spune cu certitudine - şi vom arăta în prezentare - că în ceea ce priveşte cazul Boeingului 777, ce aparţinea Malaysia Airlines, a fost lovit cu un sistem de rachetă BUK. Asta înseamnă că a fost lovit cu o rachetă 9M38 lansată din satul Zaroshchenske. (n.r. zonă despre care rebelii spun că se află sub controlul armatei ucrainene)”, a spus Ian Novikov, director executiv Almaz Antei, productor de armament. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri