Avionul prăbușit în Ucraina. Unde sunt cutiile negre?

Data publicării:
tragedie ucraina avion - 6901158-AFP Mediafax Foto-DOMINIQUE FAGET

„Este foarte clar, din tot ceea ce vezi aici, că acest avion pur şi simplu nu a aterizat, ci s-a dezintegrat în aer. Rămăşiţele sunt împrăştiate pe kilometri întregi. Sunt răspindite pe dealuri, pe câmpurile plantate cu porumb şi floarea soarelui. O scenă tragică. Un exemplu tragic despre cum războiul din Ucraina a început să afecteze oamenii din întreaga lume”, relatează un coresponndent BBC.

Ancheta se desfăşoară anevoie. La două zile de la producerea tragediei, locul unde a căzut avionul nu a fost securizat şi doar o parte din perimetrul pe care s-au împrăştiat rămăşiţele umane şi resturile de avion a fost investigată.

Separatiştii proruşi, acuzaţi de altfel de Ucraina şi comunitatea internaţională că ar fi doborât avionul malaezian, au împiedicat în repetate rânduri echipele de anchetă să ajungă în preajma evapei avionului. Ministrul malaezian al Transporturilor se teme că dovezi importante au fost compromise.

Malaezia cere tuturor părţilor implicate să protejeze perimetrul accidentului şi să permită demararea investigaţiei. Le cerem tuturor celor implicaţi să respecte familiile şi naţiunile care în urma acestui atac şi-au pierdut aici pe cei dragi”, a declarat Lio Tiong Lai, ministrul malaezian al Transporturilor.

Portrivit presei ucrainene, separatiştii proruşi, mulţi dintre ei aflaţi în stare de ebrietate, au tras mai multe focuri de armă în aer. Jurnaliştii de la Kiev Post spun că rebelii au furat de la locul accidentului bagajele şi lucrurile de valoare ale pasagerilor decedaţi.

O problemă cu totul specială este cea a cutiilor negre ale avionului, asupra cărora planează un adevărat mister. După ce iniţial presa din Ucraina anunţase cu una dintre ele a fost recuperată de autorităţi şi cealaltă de separatişti, acum nu se mai ştie nimic de soarta lor.

Nu ştim nimic sigur în ceea ce priveşte cutiile negre. Trebuie să verificăm toate aceste detalii. Sperăm să putem face asta chiar azi”, a declarat Lio Tong Lai, ministrul malaezian al Transporturilor.

Rebelii au spus că au trimis deja la Moscova una dintre cutiile negre, dar Moscova a negat și, mai mult, a spus că ridicarea neautorizată a cutiilor negre de la locul accidentului ar încălca dreptul internațional. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a dat asigurări că Moscova nu are de gând să păstreze cutiile negre, dacă îi vor parveni, și le va preda anchetatorilor internaționali.

Între timp, Ucraina susţine că are tot mai multe dovezi care incrimnează atât rebelii din estul ţării, cât şi Rusia. Potrivit şeful serviciului ucrainean de contraspionaj, echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaezian era format din cetăţeni ruşi.

Rusia vrea explicații de la Ucraina

Rusia aşteaptă explicaţii din partea Ucrainei în legătură cu sistemele de rachete de tip BUK pe care armata ucraineană le-ar avea în zona în care s-a prăbuşit avionul de pasageri malaysian, a afirmat adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, citat de AFP.

Anatoli Antonov a formulat sâmbătă câteva „întrebări simple” adresate Administraţiei de la Kiev în legătură cu doborârea avionului malaysian, incident atribuit de Ucraina şi de Statele Unite insurgenţilor proruşi susţinuţi de Moscova.

Oficialul rus a cerut Guvernului de la Kiev să ofere detalii despre utilizarea rachetelor BUK în estul Ucrainei şi de ce există astfel de sisteme dat fiind că insurgenţii nu au avioane. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ziua prăbuşirii avionului malaysian, sisteme de rachete BUK ale armatei ucrainene erau operaţionale în estul Ucrainei. Moscova susţine că armata ucraineană are 27 de sisteme de rachete BUK în regiunea Doneţk.

Kievul afirmă că echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaysian era format din cetăţeni ruşi. Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaezian a fost doborât cu o rachetă de tip BUK SA-11, de fabricaţie rusească.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit la 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri