Avionul ucrainean doborât în Iran. De vină ar fi „o eroare umană”: un radar nu a fost reglat corect

Data publicării:
Imagine aeriană a catastrofei aviatice în urma doborârii avionului ucrainean deasupra Teheranului, ianuarie 2010
Avionul ucrainean a fost doborât dintr-o eroare a militarilor iranieni. Foto: Agerpres

Reglarea necorespunzătoare a unui radar militar ar fi elementul cheie aflat la originea doborârii avionului ucrainean în apropiere de Teheran, în 8 ianuarie. Informația apare într-un raport al Aviaţiei civile iraniene, relatează AFP, citată de Agerpres.

Eroarea umană survenită în procedura de etalonare a unui sistem radar a determinat o eroare de 107 grade în funcţionarea respectivului sistem, ceea ce nu a permis stabilirea corectă a traiectoriei obiectelor din câmpul radarului, arată raportul publicat sâmbătă seara.

Această greşeală iniţială se află la originea unui lanţ periculos (de evenimente) care ar fi putut fi cu siguranţă ţinut sub control dacă ar fi fost luate alte măsuri, se arată în raport.

În minutele fatale care au urmat s-au produs însă şi alte erori, potrivit documentului, care este prezentat drept raport asupra faptelor şi nu raport final al anchetei.

În pofida informaţiilor eronate de care dispunea în ce priveşte traiectoria aeronavei, operatorul sistemului de radar ar fi putut identifica ţinta ca fiind un avion de linie, dar a avut loc şi o eroare de identificare, indică raportul.

Mai mult, prima dintre cele două rachete lansate asupra Boeingului ucrainean a fost trasă de operatorul bateriei fără ca acesta să fi primit răspunsul centrului de coordonare de care depindea.

A doua rachetă a fost lansată 30 de secunde mai târziu ţinând cont de continuitatea traiectoriei ţintei detectate, mai se mai arată în raport.

Cursa PS-752 a companiei Ukraine International Airlines între Teheran şi Kiev a fost doborâtă la 8 ianuarie de două rachete. Cele 176 de persoane aflate la bord, în majoritate iranieni şi canadieni, dar şi 11 ucraineni, între care nouă membri ai echipajului, şi-au găsit moartea în această catastrofă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri