Avocaţii lui Ratko Mladici pledează luni la Haga. Fostul lider al sârbilor bosniaci este acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii

Data publicării:
mladic

La Tribunalul Penal Internaţional de la Haga se reia luni procesul lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor bosniaci. Este rândul avocaţilor apărării să îşi expună pledoaria, într-unul dintre cele mai mediatizate procese ale ultimilor ani.

Ratko Mladici este judecat, printre altele, pentru genocid şi crime împotriva umanităţii, comise în timpul războiului de pe teritoriul fostei Iugoslavii din perioada 1992-1995. În total, 11 capete de acuzare sunt formulate împotriva sa.

Supranumit „Măcelarul din Balcani”, Mladici este acuzat în principal de masacrul de la Srebreniţa, din iulie 1995, când aproape 8000 de civili musulmani au fost ucişi la ordinul său.

Crimele comise la comanda sa sunt considerate cele mai mari atrocităţi din Europa, de la dispariţia regimului nazist.

Pe 16 noiembrie 1995, președintele sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici, și comandantul trupelor sârbe, Ratko Mladici, au fost acuzați de crime împotriva umanității de către Tribunalul Penal Internațional de la Haga. Radovan Karadjici a fost arestat în 2008 la Belgrad, iar Ratko Mladici a fost reținut în Serbia, în 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri