Ayatollahul Khamenei pretinde scuze din partea Arabiei Saudite după ce 769 de oameni au murit la Mecca

Data publicării:
Ali Khamenei crop - Guliver GettyImages
Foto: GettyImages

Foto: Gulliver/GettyImages

Conducătorii saudiți, în loc să dea replici, ar trebui să prezinte scuze comunității islamice și familiilor îndoliate, să-și accepte responsabilitatea în acest groaznic accident și să-și îndeplinească obligațiile”, a afirmat ayatollahul Ali Khamenei, conform declarațiilor preluate de agenția oficială IRNA.

„Lumea islamică are numeroase întrebări, moartea a peste o mie de persoane nu este un caz minor”, a adăugat Khamenei.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rohani a criticat Arabia Saudită pentru lipsa de cooperare și a cerut ONU „să-i reamintescă guvernului saudit datoriile” ce-i revin.

„Din nefericire, Riadul nu furnizează cooperarea necesară pentru anchetarea situației dispăruților, transferarea trupurilor victimelor și ajutarea răniților”, a declarat Rohani, cu ocazia întrevederii cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la New York, potrivit televiziunii iraniene.

Conform responsabililor iranieni ai pelerinajului, 144 de iranieni au murit în tragedia de la Mina, în apropiere de Mecca, 85 sunt spitalizați, iar 344 dispăruți.

Teheranul susține că bilanțul total al busculadei, cifrat până acum de Riad la 769 de morți, ar putea atinge 2.000 de victime.

O delegație iraniană condusă de ministrul culturii, Ali Janati, nu obținuse încă duminică viza saudită pentru a lua parte la căutarea celor dispăruți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri