Banca lui Putin rămâne fără bani

Data publicării:
putin la birou

Vnesheconombank, pe scurt VEB, a fost cheia strategiei de investiţii a Kremlinului iar acum i se închide uşa în nas. Dacă guvernul se confruntă cu deficite bugetare, VEB e forţată să caute bani altundeva, iar pe pieţele internaţionale nu se poate împrumuta din cauza sancţiunilor.

Vinde tot ce poate cât mai repede. Renunţă inclusiv activele numite cândva cu mândrie „strategice". A renunţat la participaţia la Gazprom şi a primit pentru ea doar jumătate din banii cu care o cumpărase. Urmează o participaţie de 8,4% la compania care administrează bursa din Moscova. 20% dintre angajaţi vor fi daţi afară iar avioanele personale şi limuzinele şefilor au dispărut. De proiectele din anii buni nu se mai aude nimic - fondul suveran şi programele de finanţare pentru micile afaceri au căzut dintre priorităţi.

Surse ale Bloomberg spun că abia mai funcţionează ca o bancă - nu mai dă credite şi a tăiat finanţarea proiectelor începute deja. S-a spus iniţial că salvarea ei de la faliment ar costa 20 de miliarde de dolari, dar între timp cifrele au mai crescut. Estimările interne arată că o treime din bilanţul VEB este neperformant, practic gunoi.

Acolo sunt datorii şi pierderi pe care inevitabil va trebui să şi le asume - investiţiile în staţiuni de ski, în proiectele uriaşe de construcţii, în infrastructura feroviară şi banii daţi să salveze alte bănci de la faliment. Împrumuturile au fost oferite la ordinul Kremlinului, iar în în mandatele lui Putin activele băncii au crescut de 7 ori.

Intrată în declin, VEB caută cu disperare sprijin.

Sursele Bloomberg spun că pentru a salva VEB de la faliment s-au purtat negocieri cu banca centrală care ar fi trebui să tipărească bani pentru a acoperi găurile băncii lui Putin. Ideea a fost însă desfiinţată de guvernatoarea băncii fiindcă era un mare risc ca manevra să declanşeze o creşterea inflaţiei.

Singura soluţie e vânzarea activelor, dar banii obţinuţi ar putea fi prea puţini. În acest an VEB are de rambursat datorii externe de 8 miliarde de dolari, şi există riscul să intre în incapacitate de plată. Anul viitor presiunea e şi mai mare - datoriile externe ajunse la maturitate sunt de 18 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri