Băncile din Cipru s-au deschis. Ciprioții nu s-au înghesuit așa cum se așteptau autoritățile

Data publicării:
29032013-2013-03-31-17h25m47s241
 

Liderul de la Nicosia a criticat autorităţile bancare din Cipru şi din Europa, care au finanţat până în ultimul moment Bank of Cyprus, instituţie aflată în pragul falimentului. Preşedintele Nicos Anastasiades şi-a avertizat concetăţenii că îi aşteaptă vremuri grele.

„Va trebui să facem cu toţii sacrificii, deoarece economia a luat o întorsătură urâtă şi vom fi cu toţii forţaţi să purtăm povara, astfel încât statul să-şi revină. Totul va fi făcut cu responsabilitate, fără exagerări. Vreau să subliniez că nu avem intenţia să părăsim zona euro”, a declarat Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului.

Pe ciprioţi îi aşteaptă măsuri de austeritate şi încă un an de recesiune. Totuşi, cetăţenii rămân optimişti.

„Cu toţii suferim. Ştiu că vom trece peste asta, pentru că poporul cipriot a trecut prin multe. Dar asta este ca o a treia invazie”, crede un cipriot.

Ciprioţii mai sunt convinşi că vinovaţii pentru criza din sectorul financiar vor scăpa nepedepsiţi.

„Nu cred că va fi judecat cineva. Vom fi martori unor acuzaţii care vor fi folosite în interes politic”, consideră un alt cipriot.

Băncile din Cipru au fost închise timp de aproape două săptămâni, timp în care guvernul a negociat un ajutor internaţional de 10 miliarde de euro. În schimbul banilor, autorităţile au fost de acord să taxeze depozitele bancare, cu până la 30 de procente. Băncile cipriote au depuneri de aproape 70 de miliarde de euro, iar taxele reduse de acolo au atras clienţi din lumea întreagă, în special din Rusia. Acum, nimeni nu poate părăsi insula cu mai mult de o mie de euro, bani gheaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri