Băncile din Rusia vor primi ajutor de la stat pentru a contracara sancțiunile occidentale

Data publicării:
rubla bancnota wikipedia-1

Într-o şedinţă fulger, Camera Inferioară a Parlamentului rus a aprobat o lege prin care sectorul bancar va primi de anul viitor echivalentul a aproximativ 13 miliarde şi jumătate de euro. Legea e menită să contracareze efectul sancţiunilor occidentale asupra sistemului bancar rus.

Anton Siluanov, ministrul rus de Finanţe: Un trilion de ruble vor oferi şansa de a creşte capitalul sistemului bancar cu aproximativ 13%. Ceea ce egalează efectul negativ cumulat care are loc acum asupra sistemului bancar.

Iar situaţia devine tot mai dificilă pentru miliardarii ruşi. Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, a pierdut 700 de milioane de euro în doar două zile. Cu alte cuvinte, peste 14 milioane de euro pe oră! De altfel, cei mai bogaţi 20 de oameni din Rusia au pierdut peste opt miliarde de euro, în ultimele 48 de ore, din cauza devalorizării rublei. Cu toate acestea experţii atrag atenţia că o reacţie dură a Rusiei la sancţiuni ar putea afecta piaţa mondială.

Fidel Peter Helmer, broker:Căderea preţului la petrol, de care preţul la gaze este legat în mod firesc, şi sancţiunile occidentale împotriva Rusiei se simt cu adevărat. Mă tem doar că domnul Putin, dacă este pus la zid, iar compatrioţii lui încep să aibă îndoieli, ar putea răspunde extrem de dur, ceea ce cu siguranţă ar avea consecinţe negative grave şi pentru pieţele noastre.

Deşi preşedintele Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia va supravieţui actualei crize, rubla şi-a continuat căderea dramatică din ultimele zile. În martie, când Rusia a anexat Crimeea, un dolar era cotat la aproximativ 35 de ruble. Or, acum, moneda americană valorează peste 65 de ruble. Banca Centrală a Rusiei a cheltuit deja 80 de miliarde de dolari pentru a sprijini rubla.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri