Barack Obama a ţinut un discurs în locul în care Martin Luther King spunea „Am un vis”

Data publicării:
obamaaaa

Discursul primului preşedinte de culoare din istoria Americii în faţa Memorialului Lincoln, din Washington, are o încărcătură simbolică foarte mare. În urmă cu jumătate de secol, pastorul de culoare milita din acelaşi loc pentru egalitatea totală între albi şi negri.

Ceremoniile care evocă evenimentul au început de o săptămână, timp în care au fost organizate mai multe marşuri de comemorare.

„Cu cei câțiva bani câștigați din munca lor s-au urcat în autobuze, chiar dacă nu s-au așezat acolo unde voiau să se așeze. Cei care aveau mai puțini bani au venit cu autostopul sau au mers pe jos. Erau muncitori, studenți, profesori, menajere, portari. Într-o zi fierbinte de vară s-au adunat aici, în capitala țării noastre, sub umbra unui mare om, pentru a asculta mărturie despre nedreptate, pentru a trezi consștiința adormită a americanilor. Ne amintim discursului doctorului King din acea zi, cum a dat voce dorințelor a milioane de oameni, cum a oferit o cale de salvare pentru cei oprimați”, a spus Barack Obama.

„Acea zi aparține și oamenilor obișnuiți ale căror nume nu au apărut niciodată în cărțile de istorie sau la televizor. Mulți mergeau la școli separate și locuiau în orașe în care nu puteau să voteze. Erau cupluri îndrăgostite care nu se puteau căsători. Aveau toate motivele să se răzbune sau să se resemneze cu o soartă amară. Cu toate acestea, au ales o cale diferită. În fața urii, ei s-au rugat, în fața violențelor ei au stat în picioare și au luptat cu forța morală a non-violenței”, a mai spus președintele american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri