Barack Obama: Africa este în mișcare și iese din sărăcie

Data publicării:
bunica lui obama din kenya - GettyImages-79530984 1

Barack Obama a fost primit cu onoruri militare şi salve de tun de liderii de la Nairobi. Presa locală îl numeşte pe liderul american „fiu al Kenyei” şi consideră vizita sa o „întoarcere acasă”.

Sunt mândru să fiu primul preşedinte american care vizitează Kenya, iar această vizită este, în mod evident, una personală pentru mine. Există un motiv pentru care numele meu este Barack Hussein Obama”, a declarat președintele american.

Liderul de la Casa Albă nu s-a limitat, însă, la discursuri generale. El a atacat şi probleme drepturilor homosexualilor, o temă sensibilă în Africa, unde minorităţile sexuale sunt discriminate.

Voi fi clar în această chestiune. (...) Dacă cineva este un cetăţean care respectă legile, care îşi vede de treaba lui şi lucrează, respectă regulile de circulaţie şi face toate celelalte lucruri pe care un cetăţean ar trebui să le facă şi nu face rău nimănui, ideea că ar trebui tratat diferit sau abuzat din cauza celui pe care alege să îl iubească este greşită. Pur şi simplu”, le-a transmis kenyenilor președintele american.

Prezent la summitul ONU pentru antreprenoriatul global organizat la Nairobi, liderul de la Casa Albă a lăudat avântul economic al Africii.

„Mi-am dorit să fiu aici, pentru că Africa este în mişcare. Africa este una dintre regiunile cu cea mai mare creştere din lume. Oamenii sunt scoşi din sărăcie, veniturile cresc, clasa mijlocie creşte şi ea, iar tinerii ca dumneavoastră valorifică tehnologia pentru a schimba modul în care Africa funcţionează”, consideră Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă a depus o coroană de flori la monumentul dedicat victimelor atacului terorist asupra Ambasadei americane de la Nairobi, din 1998, când peste 200 de oameni au murit.

Sarah Hussein Obama, bunica vitregă a președintelui american, într-o fotografie din 2008, când avea 86 de ani ©FOTO: GULLIVER/GETTY IMAGES

Imediat după sosirea pe aeroportul din Nairobi, vineri seara, preşedintele american s-a întâlnit cu rudele sale din Kenya. I-au fost alături la cină Sarah Obama, mama vitregă a tatălui său, şi Auma Obama, sora vitregă.

Auma Obama, sora vitregă a președintelui american, și-a făcut studiile în Germania ©FOTO: GULLIVER/GETTY IMAGES

Citiți și:

GALERIE FOTO. Barack Obama, 50 de vizite externe în imagini

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri