Barack Obama: Insurgenţii sunniţi din Irak, ameninţare pentru întreaga zonă

Data publicării:
obama crop facebook

Haosul continuă în Irak, unde jihadiştii sunniţi din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant au lansat o ofensivă-fulger pe 9 iunie. Timp de două săptămâni rebelii şi-au consolidat poziţiile în vestul ţării, la frontiera cu Siria, o zonă în care vor să proclame un califat.

Preşedintele american, Barack Obama a avertizat că ofensiva fulgerătoare a extremiştilior din Irak reprezintă un pericol la adresa stabilităţii întregii regiuni.

„Este necesar, în general, sa fim vigilenți. Problema actuală constă în faptul că luptătorii din SIIL destabilizează Irakul, dar ei pot să se extindă în țări aliate, precum Iordania”, a spus preşedintele SUA.

Avansul extremiştilot SIIL reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa integrităţii Irakului de când trupele SUA au părăsit Irakul, în 2011. Liderul de la Casa Albă consideră însă că populaţia locală irakiană îi va respinge, până la urmă, pe extremiştii sunniţi, din cauza violenţei şi extremismului lor. Totuşi, în multe locuri, armata guvernului şiit de la Bagdad a depus armele aproape fără împotrivire.

Netanyahu a avertizat SUA că o eventuală intervenţie în Irak ar putea spori influenţa Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat, duminică, Washingtonul că o eventuală intervenţie a sa în criza din Irak ar putea conduce la sporirea influenţei iraniene atât în această ţară, cât şi pe scena internaţională.

În acest moment, asistăm în Orientul Mijlociu (...) la o ură violentă între şiiţi radicali, conduşi (...) de Iran, şi sunniţii radicali, conduşi de Al-Qaida, SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant) şi alţii. Cele două tabere sunt duşmane Statelor Unite, iar atunci când inamicii se bat între ei, nu trebuie să consolidezi pe niciunul, ci trebuie să-i slăbeşti pe ambii. Cel mai prost rezultat ar fi ca una din aceste facţiuni, Iranul, să profite pentru a obţine capacitatea de a fabrica arme nucleare, ceea ce ar fi o eroare tragică”, a declarat Benjamin Netanyahu pentru NBC, potrivit Mediafax.

Premierul israelian a reiterat ostilitatea faţă de un acord diplomatic care ar permite Teheranului să-şi menţină „cea mai mare parte a capacităţilor” nucleare.

Totuşi, Netanyahu a apreciat că trebuie „efectuate acţiunile necesare pentru a împiedica SIIL să preia controlul asupra Irakului şi pentru a nu permite Iranului să domine Irakul în modul în care domina Libanul şi Siria”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri