Barack Obama, între ovaţii şi contestaţii. Vizita sa în Africa de Sud, marcată zilnic de proteste

Data publicării:
obama b

Liderul de la Casa Albă a fost întâmpinat cu entuziasm de sute de tineri la Universitatea Soweto din Johannesburg, unde liderul de la Casa Albă i-a adus un omagiu lui Nelson Mandela. La porţile instituţiei însă, au avut loc ciocniri între poliţişti şi cei ce se opun acordării unui titlu universitar preşedintelui american.

Cele câteva sute de tineri sud-africani din amfiteatrul Universităţii l-au primit cu entuziasm pe liderul de la Casa Albă. Discursul preşedintelui american s-a centrat aici pe rolul jucat chiar de tinerii africani în dezvoltarea continentului. El a adus apoi un omagiu liderului african Nelson Mandela: „Nu departe de acest loc, în Orlando West, s-au maturizat doi tineri care urmau să schimbe această ţară şi să inspire lumea: Nelson Mandela şi Desmond Tutu. Nelson Mandela este în sufletele noastre astăzi şi ne alăturăm oamenilor din întreaga lume în rugăciunile lor pentru Madiba şi familia sa”, a spus Barack Obama.

De la porţile Universităţii Soweto, contestatarii i-au strigat preşedintelui american să plece acasă şi l-au comparat cu Hitler. Studenţii au protestat şi faţă de eşecul de a închide închisoarea de la Guantanamo.

Câteva ore mai târziu, liderul de la Casa Albă a avut o întâlnire cu preşedintele sud-african Jacob Zuma. Cei doi au vorbit din nou despre starea de sănătate a lui Nelson Mandela, iar preşedintele sud-african nu a ezitat să îl compare pe liderul de la Casa Albă cu emblema Aficii de Sud. „Amândoi sunteţi legaţi de istorie ca primii doi preşedinţi de culoare din ţările voastre. Purtaţi cu voi speranţele şi visele oamenilor din Africa şi din diasporă care au fost anterior oprimaţi”, a spus Jacob Zuma. Acesta a precizat că fostul lider sud-african este în continuare în stare critică, dar stabilă.

Soţii Obama nu l-au vizitat pe Nelson Mandela la spital. S-au văzut, în schimb, cu familia acestuia, la sediul fundaţiei cu acelaşi nume. Barack Obama va vizita şi Insula Robben, locul detenţiei lui Nelson Mandela de-a lungul celor 18 ani de condamnare.

În timpul dineului ce a urmat, preşedintele american a recitat poemul „Invictus”, al poetului britanic William Henley, despre care Nelson Mandela a spus în repetate rânduri că l-a inspirat în perioada petrecută în detenţie. „Nu contează cât de aspru-i drumul sau cât de dure sunt pedepsele, eu sunt stăpânul soartei mele, sunt căpitanul sufletului meu”, a recitat Obama, dedicând versurile omului care „întotdeauna a fost stăpânul propriului destin şi care ne-a învăţat şi pe noi să fim la fel”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri