Sari la conținut
News Alert

Barack Obama, mesaj de susținere pentru România 

Președintele american Barack Obama a cerut, în cadrul vizitei sale în Germania, țărilor care fac parte din NATO să sporească bugetul destinat Apărării. Liderul a american a mai cerut partenerilor săi să „sprijine aliații din linia întâi, Polonia, România și statele baltice” și să răspundă totodată amenințării de pe flancul sudic, relatează Agerpres.

Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-și aducă întreaga contribuție la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna”, a insistat Obama.

Președinte american a avertizat că intenționează să retransmită acest mesaj și la summitul NATO, care se va desfășura la începutul lunii iulie la Varșovia.

Într-un discurs susținut în Germania, la Hanova, referindu-se la alocările bugetare pentru apărare, liderul american le-a cerut omologilor europeni „să-și asume responsabilități” și să nu cedeze „automulțumirii” în acest domeniu.

Statele Unite își critică adesea partenerii europeni că se bazează prea mult pe Washington la capitolul militar.

NATO solicită statelor membre să aloce apărării cel puțin 2% din PIB, dar numai o parte dintre cele 28 de țări respectă această recomandare.