Barack Obama: Muhammad Ali a zdruncinat lumea, datorită lui suntem mai buni  

Data publicării:
cassius clay - GettyImages-3067779-1

Foto: Facebook/ The White House

Liderul SUA a spus că el și soția lui, Michelle Obama, sunt recunoscători pentru că au avut ocazia să îl cunoască, chiar dacă pentru o scurtă perioadă de timp și că sunt întristați de moartea acestuia. De asemenea, familia Obama a transmis condoleanțe familiei lui Muhammad Ali și au transmis că se roagă „pentru ca cel mai mare luptător dintre toți să se odihnească în pace. 

Barack Obama a explicat, în mesajul postat pe pagina de Facebook a Casei Albe, semnificația pe care o are pentru el perechea de mănuși de box care i-a aparținut lui Muhammad Ali și fotografia cu el de la un meci din tinerețea lui pe care o ține în biroul său.

„În biroul meu personal, am o pereche din mănușile sale la vedere, chiar sub o fotografie iconică cu el: tânărul campion, în vârstă de doar 22 de ani, urlând ca un leu deasupra lui Sonny Liston. Eram prea tânăr pentru a înțelege cine era el. Pe atunci încă se numea Cassius Clay, obținuse deja medalia de aur la Olimpiadă, dar nu pornise încă în călătoria spirituală care urma să îl facă să adopte religia musulmană, să îl exileze chiar când era pe culmile succesului și să pregătească scena pentru reîntoarcea lui la măreție cu un nume familiar atât în ghettourile din Asia de Sud-Est și satele din Africa ca și pentru mulțimile care îl aclamau la Madison Square Garden”, a transmis Barack Obama.

Președintele SUA a amintit de refuzul boxerului de a se înrola în Armată și de a lupta în războiul din Vietnam și de implicarea sa în mişcarea de emancipare a negrilor.

„'Sunt America, a spus el odată. Sunt partea pe care nu vreți să o recunașteți. Dar obișnuiți-vă cu mine: negru, încrezător, arogant, numele meu, nu al vostru, religia mea, nu a voastră, obiectivele mele, nu ale voastre. Obișnuiți-vă cu mine'. Acesta este Ali pe care am ajuns să îl cunosc crescând: nu doar ca pe un poet talentat în fața microfonului și un luptător în ring, ci ca pe un bărbat care a luptat pentru ceea ce a fost corect. Un bărbat care a luptat pentru noi. A stat alături de King și Mandela, și-a menținut poziția în timpuri în care era greu să faci acest lucru, a vorbit când alții au tăcut. Lupta sa în afara ringului l-au costat titlul. I-au adus dușmani în stânga și-n dreapta și aproape că l-a aruncat în închisoare, Dar Ali a rămas de neclintit. Și victoria lui ne-a ajutat să ne obișnuim cu America pe care o vedem astăzi”, a afirmat Barack Obama. 

Barack Obama a scris că cea mai grea luptă pe care a dus-o Muhammad Ali a fost împotriva bolii care i-a pus stăpânire pe trup. Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson.

„Nu era perfect, desigur. În ciuda magiei sale din ring, putea fi neatent cu cuvintele sale și a fost plin de contradicții pe măsură ce credința sa a evoluat. Dar felul său de a fi minunat și contagios, chiar inocent i-a adus mai mulți prieteni decât dușmani. Poate pentru că în el, am sperat să vedem ceva din noi. Mai târziu, pe măsură ce puterea sa fizică a scăzut, a devenit o voce puternică pentru pace și reconciliere pe tot globul. Am văzut un om care a vizitat copii bolnavi și cu dizabilități din toată lumea spunându-le că și ei pot deveni extraordinari. Am văzut un erou aprinzând o torță și luptând, din nou, cea mai grea luptă dintre toate pe scena lumii: o luptă împotriva unei boli care i-a distrus trupul, dar care nu i-a putut lua strălucirea din ochi. Muhammad Ali a zdruncinat lumea. Și este o lume mai bună din acest motiv. Cu toții suntem mai buni”, a conchis președintele american.

Muhammad Ali, probabil cel mai mare boxer al tuturor timpurilor, a încetat din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 74 de ani. Muhammad Ali a murit la un spital din Phoenix, în Arizona. Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al familiei, după ce presa scrisese că fostul sportiv era în stare foarte gravă.

Muhammad Ali suferea, de mai bine de 30 de ani, de Parkinson. El fusese internat în spital joi pentru o infecţie respiratorie. Medicii nu-i mai dădeau însă nicio şansă, aşa că familia era pregătită pentru acest deznodământ tragic. Rudele au făcut deja aranjamentele pentru funeralii. Ceremonia va avea loc în oraşul natal al fostului sportiv, Louisville, din Kentucky, la o dată ce urmează să fie anunţată. 

Citiți și:
GALERIE FOTO | Legenda boxului mondial, Muhammad Ali, a încetat din viaţă la 74 de ani
VIDEO. Muhammad Ali, războinicul cuvintelor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri