Barack Obama: Teroriştii au încercat să fure material nuclear. Angajamentele luate de România la summitul de la Washington

Data publicării:
barack obama - GettyImages-518606748

Pericolul terorismului nuclear este unul dintre cele mai mari riscuri la adresa securităţii globale. Aceasta este cea mai importantă concluzie a summitului securităţii nucleare din Statele Unite, care s-a încheiat azi-noapte şi la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Barack Obama spune că riscul ca teroriştii să pună mâna pe armament nuclear este real, având în vedere că, la nivel global, cantităţi mari de substanţe radioactive pot fi furate oricând.

În plus, liderul american a îndemnat statele lumii să facă schimb de informaţii pentru combaterea eficientă a grupărilor teroriste. La summitul de la Washington au fost prezenţi delegaţi din 53 de ţări, dar şi patru organizaţii internaţionale.

Summitul securităţii nucleare a avut loc în contextul în care riscul apariţiei unor grupări teroriste dotate cu arme nucleare este în creştere.

Preşedintele Barack Obama a avertizat că au existat tentative ale grupărilor de a pune mâna pe material radioactiv pentru atentate. Până acum aceste încercări au fost dejucate, dar, spune Barack Obama, pericolul persistă. De asemenea, preşedintele Statelor Unite a făcut un anunţ foarte important. Un tratat ce a fost ratificat de 102 ţări şi care prevede securizarea centralelor nucleare va intra în vigoare în câteva zile, transmite trimisul special al Digi24 la Washington, Alina Manolache.

Barack Obama spune că locurile de unde teroriştii pot fura materiale radioactive sunt tot mai puţine: America de Sud nu mai are astfel de substanţe periculoase, iar Europa Centrală şi Asia de Sud-Est vor scăpa de materialele nucleare în acest an. În schimb, în alte regiuni ale lumii, înzestrarea cu armament nuclear continuă şi este un real pericol.

Stocurile globale de plutoniu sunt în creştere, arsenalele nucleare ale unor ţări sunt în creştere, ceea ce înseamnă că sunt mai multe arme nucleare tactice mici pentru care există risc mai mare de a fi furate”, a spus președintele Obama.

Liderul american a făcut apel şi la îmbunătăţirea schimburilor de informaţii între state, cu scopul combaterii terorismului.

Nu ne permitem să avem informaţii critice care nu sunt împărtăşite, atunci când este nevoie, între guverne sau între instituţiile aceluiaşi stat”, a subliniat liderul american.

La summitul de la Washington a fost adoptat şi un comunicat final care pune terorismul nuclear printre cele mai mari pericole la adresa securităţii mondiale.

România şi-a luat angajamente noi, care ţin de consolidarea capacităților pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear, îmbunătățirea securității transportului materialelor nucleare şi radioactive şi o nouă contribuție voluntară la Fondul de Securitate Nucleară al Agenţiei Internaționale pentru Energie Atomică.

Statele participante au reconfirmat, la cel mai înalt nivel, voinţa politică de a continua eforturile în domeniul securităţii nucleare și prevenirii terorismului nuclear”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Acesta a fost al patrulea şi ultimul Summit al Securităţii Nucleare, în acest format. Efortul diplomatic la nivel înalt a fost iniţiat de Barack Obama, care îşi încheie mandatul la Casa Albă în mai puţin de 10 luni. Liderul american a îndemnat la continuarea implementării tuturor deciziilor adoptate până acum. În 2009, Comitelul Nobel motiva de ce a decis să-i acorde premiul pentru pace - pe atunci - proaspătului președinte american și prin faptul că a acordat o importanță deosebită viziunii și acțiunii lui Barack Obama în direcția unei lumi fără arme nucleare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri