Barbados vrea despăgubiri de la actorul Benedict Cumberbatch, ai cărui strămoşi au avut sclavi pe o plantație de trestie de zahăr

Data publicării:
profimedia-0688982189
Actorul nu a ascuns niciodată trecutul familiei sale și a vorbit în mai multe rânduri despre istoria strămoșilor săi. Foto: Profimedia Images

Actorul britanic Benedict Cumberbatch, ai cărui strămoşi au deţinut o plantaţie de trestie de zahăr în secolul al XVIII-lea, este vizat de guvernul insulei Barbados care ar putea să-i ceară despăgubiri.

Strămoșii lui Cumberbatch dețineau o plantație de zahăr în Barbados, unde munceau 250 de sclavi, scrie Insider.

Guvernul insulei Barbados, care nu se mai află sub coroana britanică, duce o campanie pentru a obţine despăgubiri de la moştenitorii celor care deţineau sclavi. 

Un grup de lucru, parte a unei comisii guvernamentale, s-a concentrat anterior pe obținerea de despăgubiri de la puterile coloniale și instituțiile care au obținut profituri considerabile din sclavie.

Recent, însă, grupul a indicat pentru prima dată o anumită familie, țintindu-l pe deputatul conservator britanic Richard Drax a cărui familie a deținut vaste plantații de zahăr de pe insulă, potrivit The Guardian.

David Comissiong, vicepreşedintele Comisiei naţionale pentru reparaţii, a declarat luna trecută pentru The Guardian că Drax și alte familii ar putea face față unui litigiu dacă nu sunt de acord să plătească despăgubiri.

„Acesta este în primele etape. Suntem abia la început. O mare parte din această istorie abia acum iese la lumină”, a declarat Comissiong.

David Denny, secretarul general al Mişcării Caraibe pentru Pace şi Integrare, a declarat că „orice descendent al proprietarilor albi de plantaţii care a beneficiat de pe urma sclavie ar trebui să fie rugaţi să plătească despăgubiri, inclusiv familia Cumberbatch”.

Strămoșul lui Cumberbatch, Abraham Cumberbatch, a cumpărat plantația Cleland în secolul al XVIII-lea. Potrivit The Telegraph, acolo au muncit aproximativ 250 de sclavi până când sclavia a fost abolită în 1834. Familia Cumberbatch a făcut avere din plantație. După ce sclavia a fost abolită, familia a primit și o plată de 6.000 de lire sterline de la guvernul britanic, o sumă în valoare de câteva milioane de dolari în banii de astăzi.

Actorul nu a ascuns niciodată trecutul familiei sale și a vorbit în mai multe rânduri despre istoria strămoșilor săi. 

În 2013, Benedict Cumberbatch a jucat rolul unui proprietar de sclavi în filmul lui Steve McQueen „12 Years a Slave”. El a jucat şi rolul unui premier aboliţionist, britanicul William Pitt cel Tânăr în filmul „Amazing Grace" din 2006.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri