Bashar al-Assad, reales preşedinte al Siriei cu 88,7% din voturi. Occidentul contestă scrutinul

Data publicării:
bashar-2

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Siria a organizat alegeri prezidenţiale în ciuda războiului civil care devastează ţara de mai bine de trei ani. De altfel, scrutinul s-a desfăşurat doar în zonele controlate de regimul Assad, nu şi în cele în controlate de rebeli.

„Bashar al Assad a obţinut 10.319.723 de voturi, adică 88,7% din voturile valide. Îl declar pe Bashar al-Assad câştigătorul alegerilor” a declarat Mohammad Jihad al-Laham, purtător de cuvânt al Parlamentului

Pentru prima dată în ultimele cinci decenii, la alegerile prezidenţiale din Siria au candidat mai mulţi politicieni, chiar dacă au obţinut scoruri foarte mici. Hassan Nouri, profesor de economie şi fost ministru, a primit 4,3% din voturi, în timp ce Maher Hajjar, antreprenor şi parlamentar, a luat 3,2 procente.

Până la alegerile de marţi, şeful statului sirian era ales prin referendum. Practic, precedentele scrutinuri prezidenţiale au fost, de fapt, referendumuri pentru aprobarea lui Bashar al-Assad sau a tatălui acestuia. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a anunţat că niciuna dintre cele 28 de ţări membre ale NATO nu va recunoaşte rezultatele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri