Bashar al-Assad: Siria are nevoie de un an pentru distrugerea armelor chimice

Data publicării:
bashar al assad presedintele Siriei mfax-7

Preşedintele sirian a recunoscut că ţara sa are multe arme chimice şi a promis că acestea vor fi distruse cât mai repede.

„Trebuie să întrebaţi experţii, ce înţeleg ei prin 'repede'. Pentru că trebuie să fie un anumit calendar. Va dura un an, poate un pic mai puţin sau poate un pic mai mult”, a declarat Bashar al-Assad, preşedintele Siriei.

Distrugerea armelor chimice va fi un proces costisitor.

„Cred că aceasta este o operaţiune foarte complicată, din punct de vedere tehnic. Acest lucru cere o mulţime de bani, în jur de un miliard de dolari”, a spus preşedintele Siriei.

Mulţi experţi consideră că distrugerea arsenalului chimic al Siriei este o misiune aproape imposibilă, în condiţiile în care ţara este măcinată de războiul civil. Deşi convenţiile internaţionale prevăd că armele chimice trebuie distruse pe teritoriul statului care le deţine, preşedintele sirian are o propunere.

„Dacă administraţia americană este gata să plătească aceşti bani şi să-şi asume responsabilitatea de a aduce materiale toxice în Statele Unite, de ce nu o face?”, a mai adăugat Bashar al-Assad.

Potrivit estimărilor serviciilor secrete franceze, Siria are unul dintre cele mai mari arsenale chimice din lume. Ar fi vorba de peste o mie de tone de agenţi chimici, în special sarin, gaz muştar şi, posibil, VX. Bashar al-Assad a dat din nou vina pe rebeli pentru atacul cu gaz sarin din 21 august de la Damasc, soldat cu sute de morţi şi răniţi.

Interviul a fost acordat într-un moment în care Consiliul de Securitate al ONU dezbate un proiect de rezoluţie care prevede recurgerea la forţă, dacă regimul de la Damasc nu respectă acordul privind desfiinţarea armelor chimice, încheiat de Rusia şi Statele Unite la 14 septembrie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri