Sari la conținut

Bătălia pentru Mosul | Armata irakiană e în suburbiile orașului

Armata irakiană a ajuns, pentru prima dată, în suburbiile din estul orașului Mosul, controlat de gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) din iunie 2014, informează BBC.

Joint Forces Battle To Retake Iraqi City Of Mosul From ISIS

FOTO: Gulliver/GettyImages

Militanților ISIS nu le mai rămâne decât „să se predea sau să moară”, a declarat premierul irakian, Haider al-Abadi. Forțele guvernamentale se apropie din toate părțile și vor „tăia capul șarpelui”, a adăugat șeful guvernului de la Bagdad.

De două săptămâni, aproximativ de 50.000 de militari irakieni, luptători kurzi, suniți și membri ai milițiilor șiite sunt implicați în ofensiva pentru eliberarea Mosulului.

Potrivit noului comandant al coaliției internaționale, generalul Stephen Townsend, ,,operațiunea ar putea dura mai multe săptămâni”, informează Agerpres.

După cucerirea orașului Mosul de către ISIS, SUA au creat o coaliție internațională, formată în prezent din peste 60 de țări, care luptă împotriva jihadiștilor în Irak și Siria. Această coaliție efectuează în principal lovituri aeriene și furnizează arme, echipamente și antrenament forțelor locale.