BBC: Ce putem învăța din teoriile conspirației. Cazul României și vaccinul anti-HPV

Data actualizării: Data publicării:
femeie trista
Foto: Guliver / Getty Images

De la temeri privind evoluția tehnologiei, frământări politice și până la anxietățile legate de sex, teoriile conspirației ne pot spune multe despre ceea ce se întâmplă în societatea de azi, dar și cum putem găsi rezolvări pentru aceste probleme, scrie BBC.

Fiecare societate are propriile anxietăți și obsesii, iar teoriile conspirației profită tocmai de aceste temeri. În România, multe femei refuză să-și vaccineze fiicele împotriva HPV, virusul responsabil pentru 99% din cazurile de cancer de col uterin.

În 2008, doar 2,5% dintre femeile eligibile din România au acceptat să se vaccineze. Ratele au fost atât de mici, încât programul de vaccinare din școli a fost abandonat, în cele din urmă. Acest lucru este surprinzător, având în vedere că în alte părți ale Europei, rata de vaccinare anti-HPV este de 80%.

Citește și: „Kill Bill”, partea Covid-19. Cum a ajuns Bill Gates inamicul public nr. 1 al Planetei în timpul pandemiei de coronavirus

Există mai multe motive pentru care mamele din România se tem de urmările acestui vaccin, majoritatea fiind alimentate de teoriile conspirației, inclusiv ideea că este o tentativă de a controla populația lumii făcând femeile infertile și că este un experiment medical realizat de industria farmaceutică - deși nu există dovezi pentru niciuna dintre aceste temeri.

Aceste temeri își au originea în istoricul regimului comunist care a încercat să controleze creșterea accelerată a populației prin interzicerea întreruperilor de sarcină, dar și în lipsa de încredere în sistemul de sănătate. Potrivit sursei citate, multe femei încă privesc cu suspiciune faptul că vaccinul se administrează gratuit. 

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri