BBC: O fetiță de 11 ani a devenit mamă, după ce medicii au amânat prea mult avortul. Cine este tatăl copilului

Data actualizării: Data publicării:
fetita in parc
Foto: Shutterstock

O fetiță de 11 ani din Argentina a devenit mamă, scrie revista americană TIME, după ce medicii au amânat prea mult să facă un avort. Copila a născut prin cezariană, iar știrea a pornit o nouă dezbatere despre legile foarte stricte privind avortul, din această țară latino-americană.

fetita in parc
Foto: Shutterstock

TIME și BBC scriu că fetița ar fi fost violată de partenerul de viață al bunicii ei, un bărbat în vârstă de 65 de ani. Tot micuța ar fi fost cea care a cerut și avortul. Însă confuziile legate de cine deține custodia legală a copilului au întârziat procedura cu 23 de săptămâni. Moment în care medicii au luat decizia că era prea riscant să facă un avort.

Mama fetiței și-a dat acceptul pentru intervenție, însă confuzia a fost legată de faptul că fetița este crescută de bunica ei. Așa că acceptul părintelui a fost considerat insuficient. Însă și acceptul bunicii a fost considerat inadecvat, prin prisma relației pe care aceasta o avea cu bărbatul care ar fi violat-o pe cea mică.

Pe de altă parte, mai mulți doctori au refuzat să facă procedura, invocând motive legate de religie sau convingeri personale.

Copilul s-a născut viu, însă, potrivit medicilor citați de BBC, șansele acestuia de supraviețuire sunt minime.

Potrivit presei locale, fetița a fost cât se poate de clară atunci când și-a exprimat dorința de a scăpa de sarcina nedorită.

„Vreau să scoateți ce a pus bătrânul în mine”, le-ar fi spus oficialilor care s-au ocupat de caz.

În cele din urmă, micuța a fost supusă unei cezariene.

„Atunci când această fetiță de 11 ani, victimă a unui viol, a intrat în spital și a cerut un avort legal, datoria numărul unu a autorităților ar fi trebuit să fie protejarea vieții și sănătății ei. În loc, ei au pus obstacole peste obstacole, având ca scop interzicerea drepturilor fetei”, a spus Erika Guevara-Rosas, director Amnesty International în America de Sud și Nord.

Avortul este ilegal în Argentina, însă o lege din 1921 permite efectuarea procedurii în cazuri de viol sau atunci când viața mamei este în pericol.

În august 2018, senatul din Argentina a votat împotriva legalizării avortului în primele 14 săptămâni de sarcină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri