BBC: Softurile de recunoaștere facială dau rateuri la persoanele cu ten prea închis

Data actualizării: Data publicării:
soft recunoaștere facială
Foto: Gulliver/GettyImages

Softurile recente de recunoaștere facială, folosite de Ministerul de Interne britanic atât la eliberarea cât și la controlul noilor pașapoarte biometrice, au avut probleme în identificarea persoanelor cu ten închis la culoare, informează BBC.

Softul de recunoaștere facială a dat rateuri în ceea ce privește identificarea anumitor trăsături, atât în cazul persoanelor cu ten prea închis la culoare, dar și a celor cu un ten prea deschis.

Problemele au apărut în timpul testărilor acestui sistem.

Softurile de recunoaștere facială mapează trăsăturile feței unei persoane, măsurând, practic, distanța dintre ochi, dintre buze și nas etc., cu ajutorul unei imagini scanate de un calculator sau provenite de la o cameră de supraveghere. La final, imaginea feței e comparată cu alte imagini, existente într-o bază de dată, în scopul „recunoașterii” anumite persoane.

Documente publicate de BBC arată că sistemul, folosit de Ministerul britanic de Interne, a avut probleme în „maparea” fețelor persoanelor care aparțin anumitor „minorități etnice”.

Cu toate acestea, oficialii britanici au considerat că sistemul e suficient de performant pentru a putea fi folosit.

„În urma cercetărilor, realizate pe o gamă largă de grupuri etnice, am constatat că există dificultăți în obținerea unei fotografii de pașaport acceptabile, în cazul persoanelor cu un ten prea deschis sau prea închis la culoare”, au declarat autoritățile britanice.

Un caz concret este cel al unui bărbat de culoare a cărui solicitare pentru obținerea unui nou pașaport a fost respinsă, după ce softul i-a confundat buzele din fotografie cu imaginea unei „guri deschise”.

În prezent, se lucrează la noi sisteme de recunoaștere facială, pentru a rezolva această „problemă”.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri