Beijing | Cod roșu de alertă din cauza poluării

Data actualizării: Data publicării:
Beijing Issues Red Alert On Air Pollution For The First Time
Foto: Gulliver/ Getty Images

Pentru a doua oară în istorie, capitala Chinei se află sub cod roşu de poluare. Municipalitatea orașului a emis alerta în perspectiva valului de ceață toxic care se va abate asupra nordului Chinei în următoarele cinci zile. Una din măsurile luate pentru reducerea poluării este circulaţia alternativă a autovehiculelor, în funcţie de numărul de înmatriculare cu par sau impar.

Cod roşu de poluare a fost declarat şi în Shanghai şi alte 23 de oraşe din China, transmite Digi24. Nivelul de poluare este atât de ridicat încât autorităţile au impus circulaţia alternativă a autovehiculelor în funcţie de numărul de înmatriculare şi închiderea şcolilor şi a şantierelor până la jumătatea săptămânii viitoare. Uzinele și fabricile au fost obligate să-și restrângă activitatea sau să oprească producția.

Sunt foarte îngrijorat, pentru că de calitatea aerului depind vieţile tuturor. Familia mea este foarte speriată de codul roşu. Astăzi am ieşit singur, cursurile au fost anulate. Copilul meu nu va merge la şcoală până miercurea viitoare”, spune un locuitor al Beijingului.

Valul de smog care afectează frecvent oraşele din China provine în principal din combustia cărbunelui utilizat pentru producerea energiei electrice și pentru încălzire.

Sper să se amelioreze calitatea aerului, dar cum vom face asta? Închidem fabricile? Atunci foarte mulţi oameni vor rămâne fără locuri de muncă. Interzicem maşinile pe străzi? Este un inconvenient pentru mulţi oameni, mai ales că Beijingul este foarte mare. Trebuie făcute multe lucruri pe termen lung”, atrage atenţia o femeie.

China a decretat primul cod roșu de poluare în decembrie anul trecut. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, dintre cele 20 de oraşe din lume care au cel mai poluat aer, 16 sunt în China.

Probleme sunt şi în Europa, la Paris. Autorităţile au reintrodus astăzi restricţiile de circulaţie, pe baza numărului de înmatriculare. Măsura ar putea fi menţinută şi mâine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri