Belgradul, loc de popas pentru refugiați. Oamenii și-au făcut tabără în parcurile din oraș

Data publicării:
refugiati serbia belgrad GettyImages-487121260

În inima capitalei Serbiei, printre clădirile impunătoare, au apărut de câteva săptămâni şi corturile imigranţilor care au trecut graniţa dinspre Macedonia. Pentru ei, Belgradul este locul unde fac primul popas important.

Parcul din fața autogării din Belgrad a devenit casă pentru mii de refugiați. Aici își petrec nopțile, în corturi sau dormind pe jos pe pături, aici este loc de joacă pentru copii, iar toaleta zilnică se face la fântânile din parc.

Oamenii nu uită nici de ritualurile religioase.

În ajutorul lor au venit mai mulţi localnici, care pe lângă apă şi mâncare le-au adus şi hărţi cu trasee către ţările din Occident unde îşi doresc să ajungă.

„Sunt mulţi taximetrişti groaznici care le cer oamenilor 200 de euro să îi ducă până aici (n.r. la graniţa cu Ungaria). Sunt multe autobuze”, arată o localnică.

„Avem nevoie de informaţii. Să aflăm de autobuze, pentru că drumul este foarte periculos”, spune un refugiat.

Şi o echipă de medici voluntari a sărit în ajutorul refugiaţilor.

„Acolo este un pediatru, eu sunt pentru adulţi. Şi noi îi ajutăm pe aceşti oameni. Tuse, febră, infecţii. Multe probleme din cauza mersului, sunt copii mici, femei gravide”, spune un medic.

Imigranţii au nevoie şi de bani pentru a-şi continua drumul. Călătoria începută chiar şi cu o lună în urmă i-a lăsat fără economiile pe care le aveau când au plecat din ţara natală.

Oamenii se ceartă şi fură. Uitaţi-vă la hainele mele. Primeam 3.000 de dolari la mine în ţară. Aveam o viaţă frumoasă, dar am nevoie doar de libertate”, spune un refugiat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri