Benjamin Netanyahu i-a îndemnat pe evreii din Europa să emigreze în Israel, după atacurile din Copenhaga

Data publicării:
Benjamin Netanyahu mediafax

Paznicul evreu al sinagogii, Dan Uzan, în vârstă de 37 de ani, a fost ucis duminică dimineaţa în faţa lăcaşului de cult, după ce atacatorul a ucis sâmbătă după-amiaza un cetăţean danez în atacul armat asupra unui centru cultural din capitala daneză în care avea loc o dezbatere despre libertatea de exprimare, scrie Mediafax.

"Teroarea islamică extremă din Europa a lovit din nou, de această dată în Danemarca. Le transmitem condoleanţe familiilor celor ucişi. Ei ucid încă o dată evrei, pe teritoriul european, pentru simplul fapt că sunt evrei", a declarat premierul israelian.

"Valul de atacuri împotriva evreilor în Europa este de aşteptat să continue şi ţine de noi să fim pregătiţi", a continuat el. "Evreii au nevoie de protecţie oriunde s-ar afla, dar eu vă spun: Israelul este casa voastră", a subliniat premierul într-o şedinţă de Guvern.

Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit pentru un val masiv de emigrare din Europa. "Israelul este aici pentru (evreii europeni), iar Israelul este casa lor. Astăzi (duminică), Guvernul va discuta despre un program în valoare de 180 de milioane de şecheli (peste 40 de milioane de euro) pentru susţinerea tuturor (evreilor) şi vom crea programe suplimentare pentru evreii din întreaga lume. Israelul vă aşteaptă cu braţele deschise", a subliniat şeful Execuivului israelian.

El se referea la un suplimentarea fondurilor Ministerului Imigraţiei şi Integrării cu această sumă, în vederea încurajării emigraţiei evreilor din Franţa, Belgia şi Ucraina.

Ministrul israelian de Externe Avigdor Liberman a dat atacurile ca dovadă a faptului că evreii sunt primii care cad victime terorismului, apreciind că ei se află în prima linie a Occidentului şi lumii libere. Liberman a îndemnat membrii comunităţii internaţionale să nu se rezume la declaraţii, ci să lanseze un "război devastator împotriva terorii islamice şi cauzelor ei adânci".

Rabinul şef al Danemarcei, "dezamăgit" de îndemnul şefului Guvernului israelian

Rabinul şef al Danemarcei i-a transmis duminică lui Netanyahu, citat de ziarul israelian Haaretz, că este "dezamăgit" de îndemnul adresat evreilor din Europa de a emigra în Israel. "Terorismul nu este un motiv să te muţi în Israel", a declarat rabinul Jair Melchior.

De asemenea, rabinul director general Menachem Margolin i-a acuzat duminică pe liderii Uniunii Europene (UE) că nu depun un efort suficient să combată atacurile antisemite şi prejudecăţile. El a apreciat, citat într-un comunicat, că este necesară asigurarea "securităţii tuturor instituţiilor evreişti douăzeci şi patru de ore pe zi, şapte zile pe săptămână" şi a cerut Guvernelor europene şi UE să treacă la acţiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri