Beny Steinmetz spune că a fost arestat din cauza lui Soros

Data publicării:
George Soros GettyImages-462907038-1
Foto: Guliver / GettyImages

Omul de afaceri Beny Steinmetz, reţinut luni împreună cu Tal Silberstein, consilier politic, şi alţi cinci oameni de afaceri, a compărut în instanţă, unde a declarat că ancheta care îl vizează este un „război politic” finanţat de miliardarul George Soros, relatează Haaretz, citat de News.ro.

Steinmetz-beny-800x600
Beny Steinmetz

Steinmetz spune că întregul dosar împotriva sa are la bază declaraţia falsă a unei femei neidentificate.

Judecătorul care l-a audiat pe omul de afaceri au decis că atât el, cât şi Silberstein vor rămâne în arest încă patru zile.

Ofiţerul care conduce ancheta, Avshalom Ahrak, a declarant în instanţă că poliţia se teme că Steinmetz va interfera cu investigaţia, dacă va fi eliberat din arest. „Acest bărbat ne-a dovedit, prin capacităţile sale de a interfera, că, dacă ar fi eliberat, ar putea lua măsuri care ar interfera cu investigaţia”, a spus Ahrak.

Haaretz precizează că cei reţinuţi sunt suspectaţi de fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucţionarea justiţiei, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupţie, care implica zeci de milioane de dolari.

Mai exact, Steinmetz şi asociatul său ar fi plătit sumele enorme unor oficiali din Guineea pentru a-şi promova interesele de afaceri.

În 2014, Guineea a acceptat un raport ce recomanda ca două concesiuni alocate BGSR să fie anulate, pentru că au fost obţinute prin corupţie. BGSR a cerut arbitrarea dosarului.

În aprilie 2017, BGSR l-a dat în judecată pe miliardarul George Soros, care a consiliat autorităţile din Guineea, pentru că ar fi încercat să facă să eşueze contractul, manipulând Guvernul din ţara africană. Compania a cerut despăgubiri de 10 miliarde de dolari, susţinând că Soros a fabricat acuzaţii împotriva BGSR.

Soros a fost motivat numai de răutate, pentru că nu are interese economice în Guineea”, a scris societatea în plângere.

Reprezentanţii miliardarului american au respins acuzaţiile drept frivole şi un „artificiu disperat de PR menit să distragă atenţia de la problemele judiciare ale BGSR în mai multe jurisdicţii”.

Arbitrajul în cazul Simandou a început în mai.

Şi Steinmetz şi Silberstein sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în România. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care sunt implicaţi şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Andronic, Paul de România.

În 10 martie 2017, DNA a cerut arestarea în lipsă, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, iar Steinmetz de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. alături de ei, în acelaşi dosar mai sunt implicaţi Shimon Shevez şi Moshe Agavi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri