Sari la conținut
News Alert

Bilanțul după prima zi a ofensivei pentru Mosul: 200 de kilometri pătrați recuceriți

Ofensiva pentru eliberarea oraşului irakian Mosul de sub ocupaţia jihadiştilor organizaţiei Stat Islamic progresează. Miliţiile kurde au anunţat că au recucerit 200 de kilometri pătraţi de teren din apropierea localităţii, ca parte a primei etape a operaţiunii. Chiar şi Pentagonul anunţă că trupele care participă la această acţiune şi-au îndeplinit mai repede obiectivele din prima zi.

Trupele irakiene, sprijinite de miliţiile kurde peşmerga continuă asaltul asupra oraşului Mosul. Forţele aliate au cucerit mai multe sate de la periferie, după ce au evitat capcanele lăsate de terorişti. Prima etapă a ofensivei constă în eliminarea luptătorilor din gruparea Stat Islamic din satele vecine Mosulului, înainte de a începe asaltul final asupra metropolei.

În prima linie a frontului se află şi jurnalişti care înfruntă pericolul pentru a relata desfăşurarea ofensivei.

Holly Williams, corespondent CBS: „În ultimele zile am văzut filmări din interiorul oraşului Mosul a ceea ce par a fi lovituri aeriene ale coaliţiei conduse de SUA... coaliţiei condusă de SUA în interiorul oraşului.”

Pe lângă regimul de teroare impus în teritoriile ocupate, jihadiştii din Stat Islamic se pregătesc să lase în urma lor şi un dezastru ecologic. Teroriştii au incendiat mai multe sonde de petrol, astfel încât să devină inutilizabile autorităţilor irakiene. Fumul negru a acoperit deja regiuni întinse.

Goran As'ad, expert în protecţia mediului: „Astfel de fum lasă urme grave asupra oamenilor şi mediului înconjurător, dar în special asupra copiilor şi femeilor gravide, asupra naturii din Kurdistan. Se estimează că poluarea va avea un impact negativ pentru mai mulţi ani”.

Şi mai gravă este situaţia umanitară. În Mosul sunt captivi peste un milion de locuitori, care spun că sunt folosiţi drept scuturi umane şi nu pot fugi din calea luptelor pentru că riscă să fie împuşcaţi de teorişti.

Totuşi, organizaţiile umanitare internaţionale sunt îngrijorate că, pe măsură ce linia frontului se va apropia de Mosul, criza umanitară se va agrava.

Linia frontului este deocamdată în satele din jurul Mosulului şi progresează rapid către oraş. Aceasta este şi prima operaţiune comună a miliţiilor kurde Peşmerga şi a armatei irakiene împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Până la 200 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi. Aceasta este prima fază a operaţiunii Mosul”, a spus președintele regiunii autonome kurde, Massoud Barzani.

Statele Unite, care susţin ofensiva din spatele liniei frontului, spun că totul se desfăşoară conform planului Bagdadului, dar că misiunea este încă la început.

Suntem încrezători că, indiferent de circumstanţe, irakienii au capacitatea de a îndeplini misiunea şi suntem gata să-i susţinem, alături de restul coaliţiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

Risc de criză umanitară la Mosul

În schimb, organizaţiile umanitare sunt îngrijorate de posibilitatea unei crize umanitare de proporţii, mai ales când luptele vor ajunge în Mosul.

Ne aşteptăm că, pe măsură ce ofensiva se apropie, până la 200.000 de oameni vor fugi în următoarele săptămâni şi până la un milion în următoarele luni. Este o catastrofă umanitară peste o catastrofă umanitară”, a explicat directoarea unei organizații umanitare, Sarah Case.

Ofensiva pentru Mosul este cea mai amplă operaţiune militară ce are loc în Irak de la invazia din 2003, care a dus la înlăturarea lui Saddam Hussein.