Bilanțul tragediei din Laos. O eroare fatală de procedură a autorităților?

Data publicării:
laos

Un număr de 26 de cadavre au fost recuperate până în prezent în Laos după prăbuşirea unui baraj hidroelectric care a inundat sate întregi, alte 131 de persoane fiind date dispărute, informează miercuri AFP. Ploile musonice îngreunează operaţiunile de căutare, transmite Agerpres



Premierul Thongloun Sisoulith a dat publicităţii un prim bilanţ în urma catastrofei. „Sunt 131 de dispăruţi'', toţi din Laos, a declarat el miercuri seara, în timp ce agenţia naţională de presă KPL a anunţat „sute de persoane dispărute", cincizeci dintre acestea fiind locuitori dintr-un singur sat, Ban Mai.

Supravieţuitorii, intervievaţi de AFP, s-au plâns că nu au fost avertizaţi din timp cu privire la riscurile cu care se confruntau, deşi efectele ploilor abundente s-au putut observa în structura barajului cu câteva zile înainte de prăbuşirea acestuia.

„Douăzeci şi şase de cadavre au fost recuperate până în prezent; şaptesprezece răniţi au fost transportaţi la spital", a declarat pentru AFN Chana Miencharoen, consul thailandez din Laos, prezent la faţa locului. „Nu putem estima deocamdată numărul persoanelor dispărute", a adăugat el.

Catastrofa a avut loc în sudul ţării, în apropiere de frontierele cu Cambodgia şi Vietnam.

În imaginile prezentate de presa locală pot fi văzuţi oameni refugiaţi pe acoperişuri în aşteptarea salvatorilor, în timp ce alţii aleargă cu câteva obiecte recuperate din vastul perimetru acoperit de apele care au inundat şapte sate.

Haine, alimente şi apă potabilă au fost distribuite de echipele Crucii Roşii prezente la faţa locului.

Aproape 750 de persoane s-au refugiat într-o provincie aflată la zeci de kilometri de locul tragediei, a constatat un jurnalist AFP. Potrivit consulului thailandez, peste 6.000 de persoane au rămas fără adăpost.

„S-a întâmplat repede, nu am avut prea mult timp să ne pregătim'', a declarat pentru AFP un locuitor al unuia dintre cele mai afectate sate, Ban Hin Span, pe nume Joo Hinla, care nu a primit nicio veste de la patru dintre membrii familiei sale.

Unul dintre operatorii sud-coreeni ai proiectului a declarat că „o crăpătură de unsprezece centimetri" a fost „detectată în centrul barajului" încă de vineri. Un alt operator sud-coreean a declarat că „partea de sus a barajului'' a cedat duminică la ora 21.00 (14:00 GMT), cu aproape 24 de ore înainte de prăbuşirea totală a structurii, eveniment care a provocat eliberarea a 500 de milioane de tone de apă.

Duminică, „am alertat imediat autorităţile şi am început să evacuăm sătenii'' din apropiere, a asigurat una dintre companiile sud-coreene.

„Dacă e adevărat că alerta a fost dată abia duminică, era foarte dificilă evacuarea la timp a populaţiei", a explicat pentru AFP Olivier Evrard, specialist în etnologie din Laos.

Această catastrofă „ridică importante semne de întrebare cu privire la siguranţa barajelor din Laos şi la capacitatea lor de a face faţă condiţiilor meteorologice'' din această ţară afectată anual de muson, a notat Maureen Harris de la organizaţia non-guvernamentală Rivers International.

Operaţiunile de salvare sunt dificile deoarece zona în care a avut loc dezastrul este izolată, iar accesul se poate face doar cu elicopterul sau cu barca deoarece drumurile au fost grav deteriorate sau chiar luate de ape.

Structura prăbuşită, „Saddle Dam D", face parte dintr-o reţea de mai multe baraje hidroelectrice. În acest proiect de peste un miliard de dolari sunt implicate companii din Laos, Thailanda şi Coreea de Sud, grupate într-o întreprindere comună, Xe-Pian Xe-Namnoy Power Company's (PNPC).

Barajul trebuia să înceapă furnizarea de energie electrică din 2019, 90% din cantitatea obţinută urmând să fie exportată în Thailanda, iar restul în reţeaua locală.

Peste 50 de proiecte hidroelectrice sunt în curs de desfăşurare în Laos, o ţară rurală şi montană de mici dimensiuni, situată în inima peninsulei Indochina. Grupurile pentru protecţia mediului şi-au exprimat de mai mulţi ani îngrijorarea cu privire la ambiţiile statului în domeniul hidroenergiei, printre zonele vizate numărându-se barajele de pe fluviul Mekong, de a cărui floră şi faună depind comunităţile rurale şi economiile locale.

Laos exportă cea mai mare parte a energiei electrice obţinute astfel, în special în China, Vietnam şi Thailanda, ţări care sunt mari consumatoare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri