Bilanțul victimelor din Indonezia a ajuns la peste 1.200 de morți. Pe insulă domnește haosul

Data publicării:
Tsunami and earthquake aftermath in Central Sulawesi, Indonesia
Foto: Agerpres

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în cutremurul urmat de tsunami din Indonezia a urcat la peste 1.200, anunță BBC News. Bilanțul anterior era de 844 victime, dar a crescut pe măsură ce echipajele de căutare și salvare au scos victime de sub dărâmături.

Tsunami and earthquake aftermath in Central Sulawesi, Indonesia
Foto: Agerpres

În Palu, Indonezia, oamenii sunt tot mai disperați pe zi ce trece, în condițiile în care rezervele de apă, mâncare și combustibil sunt reduse. Pentru că infrastructura rutieră a fost grav avariată, este dificil pentru autorități să transporte provizii în zonele mai izolate.

Un reporter BBC relatează că poliția a tras mai multe focuri de avertisment și a aruncat cu gaze lacrimogene în mulțimea de oameni care făcea un raid asupra unui supermarket. Unii oameni au aruncat cu pietre în forțele de ordine pentru că nu îi lasă să intre în magazinele părăsite și să își facă provizii pentru ei și familiile lor.

Între timp, salvatorii depun eforturi supraomenești pentru a căuta și a scoate la suprafață victimele din mormanul de moloz. 

Salvatori indonezieni au descoperit cadavrele a 34 de studenţi la teologie într-o biserică, pe Insula Sulawesi, inundată de un torent de noroi în urma cutremurului şi tsunami-ului de vineri, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii locale, relatează AFP.

”În total 34 de cadavre au fost găsite de echipă”, a declarat pentru AFP Aulia Arriani.

Ea a precizat că 86 de studenţi au fost daţi dispăruţi iniţial. Ei participau la o retragere religioasă în districtul Sigi Biromaru, în nordul insulei.

Centrul Insulei Sulawesi a fost devastat de un cutremur urmat de un tsunami, vineri, soldat cu 844 de morţi. În oraşul de coastă Palu, valurile au luat locuitori, fragmente din clădiri, maşini şi vegetaţie. Districtul Sigi Biromaru este una dintre zonele cele mai izolate, la sud-est de Palu.

Persoanele decedate în urma cutremurului au început să fie înhumate într-o groapă comună

Voluntarii au început să îngroape victimele cutremurului urmat de tsunami din Indonezia - soldat cu 844 de morţi - într-o groapă comună. Astfel, pe dealurile deasupra oraşului Palu, voluntarii umpleau o groapă comună şi se pregăteau să îngroape sute de victime, aduse cu mai multe camionete.

Din cauza lipsei de echipament, autorităţile au dificultăţi în a ajunge la supravieţuitorii care sunt încă prinşi în ruinele clădirilor. Unii supravieţuitori au jefuit magazine şi au luat mâncare, apă şi combustibil, spunând că nu mai au provizii, în timp ce transporturile cu alimente sau cu obiecte de necesitate sunt escortate de Poliţie, pentru a se asigura că nu sunt furate, scrie Reuters.

Mii de deținuți au evadat

Duminică seară, preşedintele Joko Widodo a autorizat primirea de ajutor internaţional şi a făcut apel la echipajele de urgenţă să lucreze “zi şi noapte” pentru a găsi supravieţuitorii captivi.

De asemenea, Poliţia a informat că în jur de 1.200 de deţinuţi au evadat din trei închisori din regiune. Cu o magnitudine de 7,5, potrivit Institutului american de geofzică USGS, cutremurul care a avut loc pe Sulawesi vineri, imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României), a fost mai puternic decât seria de cutremure care a afectat Indonezia în august şi s-a soldat cu peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi pe Insula Lombok, care se învecinează cu Bali. Un val s-a declanşat la puţin timp după aceea pe coasta de lângă Palau.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe s-a format prin convergena a trei mari plăci tectonice - indo-pacifică, australiană şi eurasiatică - şi se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri