Bill de Blasio, primul primar democrat al New York-ului după 20 de ani

Data publicării:
primar new york NY blasio 6185597-AFP Mediafax Foto-Andrew Burton 1

Este pentru prima dată în două decenii când un democrat ajunge la conducerea primăriei din New York. Bill de Blasio, un italian de 52 de ani din Brooklyn, căsătorit cu o afro-americană, promite o schimbare radicală. Se prezintă drept un progresist, apărător al claselor mijlocii, al familiilor şi minorităţilor.

În campania electorală, de Blasio a denunţat inegalităţile de la New York, oraşul cu cei mai mulţi miliardari din lume, dar în care 21 la sută dintre locuitori trăiesc sub pragul sărăciei. Bill de Blasio îl va înlocui pe miliardarul fost republican Michael Bloomberg, care a condus primăria metropolei americane în ultimii 12 ani.

Campanie despre inegalitate socială

Contracandidatul lui Bill de Blasio a fost republicanul Joseph J. Lhota, fost preşedinte al Autorităţii de Transport Metropolitan. În fața lui, Bill de Blasio a câştigat fără probleme voturile new-yorkezilor graţie unei campanii agresive despre inegalitate socială, ai cărei actori principali au fost chiar membrii familiei sale.

Dante, fiul lui Bill de Blasio, a fost eroul unui film de campanie care i-a cucerit pe new-yorkezii de rând. Bill de Blasio se consideră şi este văzut ca unul de-al lor. Italian la origini, el s-a căsătorit cu o poetă afro-americană, Chirlane McCray, şi au împreună doi copii.

„Bill de Blasio va fi un primar pentru fiecare new-yorkez, indiferent de cartierul în care locuieşte sau de cum arată. Şi aş susţine acest lucru chiar dacă nu ar fi tatăl meu”, afirmă fiul său.

O familie mixtă, care trăieşte într-o casă modestă din Brooklyn, departe de cartierele selecte ale milionarilor din metropola americană. Acesta a fost principalul atu al democratului Bill De Blasio în campania electorală. Fără prea mult efort, el a convins că, odată ajuns la primărie, va pune capăt inegalităţilor care au împărţit New York-ul între bogaţi şi săraci. A promis că va construi 200 de mii de locuințe sociale și va finanţa spitalele cu banii luaţi din taxele pe care le va impune celor cu venituri de peste jumătate de milion de dolari.

„Inegalitatea, sentimentul că doar câtorva le merge bine, în vreme ce atât de mulţi rămân tot mai în urmă, aceasta este provocarea vremurilor noastre”, spune Bill de Blasio.

Din 2009, Bill De Blasio a fost avocat al poporului în metropola americană şi, deci, portavocea celor nemulţumiţi. În campanie, presa nu i-a prea găsit nod în papură. A aflat doar că în studenţie şi-a schimbat numele de botez, Warren Wilhelm, şi că tatăl său s-a sinucis când el avea 18 ani.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri