Biroul Procurorului General din Istanbul a cerut autorităţilor americane arestarea clericului Fethullah Gulen

Data publicării:
fethullah-gulen-2

 

Scrisoarea a fost predată autorităţilor americane de către ministrul de Justiţie al Turciei, Bekir Bozdag.

Procurorul General al Istanbulului susţine că Fethullah Gulen a orchestrat în detaliu lovitura de stat eşuată şi formulează zece capete de acuzare împotriva sa, inclusiv tentativă de a răsturna un guvern.

De asemenea, ministru de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat anterior că autorităţile turce au înregistrat progrese cu Statele Unite în ceea ce priveşte extrădarea clericului musulman, iar o echipă de specialişti de la Departamentul de Justiţie al SUA se va deplasa la Ankara în zilele de 23-24 august pentru a discuta solicitarea cu partea turcă.

Fethullah Gulen dezminte implicarea în organizarea puciului eşuat şi condamnă vehement un sistem judiciar turc controlat în totalitate de către regimul preşedintelui Erdogan. Acesta a precizat că se va preda autorităţilor turce, doar atunci când vinovăţia sa va fi stabilită de către un organ de investigaţie internaţional şi independent.

Premierul Yildirim a precizat că  81.494 de funcţionari publici au fost suspendaţi din funcţie pentru legături cu mişcarea clericului musulman, printre care se numără judecători, procurori, soldaţi, poliţişti, academicieni, medici, profesori universitari, afacerişti, funcţionari, precum şi jurnalişti. De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru rolul jucat în orchestrarea loviturii de stat.

Însă, statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri