BIZIDAY. Cruciada lui Putin

Data publicării:
putin cu casti pe urechi - kremlin-1.ru

Acum o săptămână, Rusia a început în Siria o campanie de bombardamente îndreptată, oficial, împotriva Statului Islamic. În aceeaşi zi, purtătorii de cuvânt ai Bisericii Ortodoxe Ruse şi ai clerului islamic au declarat aceste acţiuni ca fiind parte ai unei „bătălii sfinte” duse de Rusia împotriva terorismului şi pentru protejarea creştinilor din Orientul Mijlociu.

Iar Putin s-a folosit din plin de încrederea pe care ruşii o au în biserică, consacrându-şi poziţia de apărător al idealurilor Rusiei şi al credinţei ortodoxe în faţa Vestului şi a influenţelor liberale, el fiind adesea prezent la ceremonii religioase alături de Patriarhul Rusiei.

În vara aceasta, Putin s-a întâlnit cu Papa Francisc, cu care a discutat despre conflictul din Ucraina.

Cu o săptămână înainte de începerea atacurilor în Siria, Putin a inaugurat în Moscova una dintre cele mai mari moschei din Europa, lăudând liderii musulmanilor din Rusia pentru rolul lor în lupta împotriva răspândirii ideologiei Statului Islamic.

În Moscova se estimează că trăiesc două milioane de musulmani, adică peste 15% din locuitorii capitalei Federaţiei Ruse.

Revenind la relația lui Vladimir Putin cu Biserica Ortodoxă, acesta i-a acordat o poziţie privilegiată în societatea rusă. I-au fost înapoiate terenurile, clădirile şi obiectele confiscate de comunişti, iar Biserica Ortodoxă a devenit cel mai mare proprietar de terenuri din Rusia.

De asemenea, companiile din domeniul energetic controlate de guvern au donat sume impresionante pentru reconstrucţia sau ridicarea câtorva mii de lăcaşe de cult. Pe lângă finanţarea de la Guvern şi donaţiile de la credincioşi, Biserica Ortodoxă Rusă deţine un număr impresionant de afaceri în diverse domenii, de la cel bancar, la fabricarea de bijuterii şi chiar la importul de tutun. Totuşi, nimeni nu a reușit să afle care sunt sumele care intră anual în conturile bisericii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri