Biziday | Hamburgeri și fraudă fiscală

Data publicării:
mac bun

Comisia Europeană a început o investigaţie legată de aranjamentele fiscale făcute de lanţul de fast-fooduri McDonalds cu guvernul Luxembourgului.

Tot acest aranjament a fost posibil datorită unor înţelegeri din 2009 făcute între compania americană şi guvernul luxemburghez. În acel moment, liderul guvernului din mica ţară europeană era nimeni altul decât actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

O estimare dată de o coaliţie de ONG-uri la începutul anului spune că McDonalds a evitat plata a un miliard de euro între 2009 şi 2013 doar în Europa.

Reprezentanţii firmei americane au răspuns acuzaţiilor, spunând că au urmat legile Uniunii Europene şi că au plătit două miliarde de euro taxe în Uniunea Europeană în aceeaşi perioadă. Veniturile McDonalds din Europa între 2010 şi 2014 s-au ridicat la 50 de miliarde de euro.

În cazul în care investigaţia va dovedi că aceste înţelegeri au încălcat legile Uniunii Europene, McDonalds ar putea fi obligată să plătească retroactiv diferenţele de taxe.

Acţiunile Comisiei Europene fac parte dintr-o serie de investigaţii îndreptate împotriva unor mari corporaţii care operează pe teritoriul Uniunii Europene şi care evită plata taxelor pe profit prin diferite metode.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri