Boeing şi prietena sa de la Washington, Hillary Clinton. Politicienii deschid uşi, companiile deschid buzunare

Data publicării:
boeing-3

Răcirea relaţiilor dintre Occident şi Rusia pune în dificultate o serie de companii a căror putere comercială se bazează pe sprijinul politicienilor de la putere. Unul dintre exemple este Boeing, cel mai mare exportator al Statelor Unite, care are relaţii foarte strânse cu democraţii de la putere, în special cu fostul secretar de stat Hillary Clinton - un posibil candidat la prezidenţialele din 2016. Boeing este la mare concurenţă cu producătorul european Airbus. Hillary Clinton l-a ajutat să încheie contracte bănoase chiar cu Rusia, pe vremea când cele două ţări erau în relaţii ceva mai bune.

O relaţie strânsă cu politicienii aduce mari beneficii companiilor. Avantajele sunt reciproce. Politicienii promovează interesele comerciale ale companei în ţară şi peste hotare, iar firma le finanţează în schimb campaniile electorale. Pe scurt, politicienii deschid uşi, iar companiile deschid buzunare.

Aproape imediat de la instalarea în funcţia de secretar de stat, Hillary Clinton, soţia fostului preşedinte al Statelor Unite Bill Clinton, şi-a asumat un al doilea rol, mai comercial, de purtător al intereselor producătorului de avioane Boeing, scrie Washington Post.

În 2009, într-o vizită în Rusia, Clinton a făcut lobby pe lângă guvernul rus să cumpere aeronave Boeing, în ideea strângerii relaţiilor comerciale dintre cele două state. Aflat apoi în China, secretarul de stat a anunţat că Boeing va susţine participarea SUA la cel mai târg din lume, de la Shanghai, într-o perioadă în care multe companii renunţaseră la participare pentru a face economii.

Boeing se afla deja pe lista companiilor care ar fi trebuit să fie evitate, tocmai pentru că se baza prea mult pe guvern pentru a-şi asigura contractele. Orice susţinere generoasă din partea sa ar fi putut fi considerată drept o încercare de a se da bine pe lângă oficialii administraţiei de la Washington.

Boeing ar fi putut să dea doar 1 milion de dolari pentru participarea SUA la târg, dar Hillary Clinton a anunţat victorioasă o dublare a donaţiei, la 2 milioane de dolari. Pe ce baze s-a făcut această creştere - rămâne un mister. Clar este că partiparea SUA la târgul din China, într-un moment de secetă de bani, a fost considerată o victorie a mandatului său de secretar de stat.

Relaţia strânsă dintre Hillary Clinton şi Boeing datează de mulţi ani şi a fost reciproc avantajoasă. În vreme ce secretarul de stat s-a ocupat de imaginea producătorului şi i-a înlesnit încheierea de contracte cu alte state, Boeing a cotizat la fundaţia pe care Hillary o deţine împreună cu Bill Clinton. După ce a câştigat un contract de 3,7 miliarde de dolari cu Rusia, fundaţia familiei Clinton a primit o donaţie de 900.000 de dolari de la constructorul de avioane.

Legăturile dintre companie şi Hillary Clinton au reintrat în lumina reflectoarelor recent, după ce lobby-istul şef al Boeing, fost consilier al lui Bill Clinton, a fost unul dintre gazdele unui eveniment de strângere de fonduri pentru campania lui Hillary Clinton, posibilă candidată la cursa prezidenţială din 2016.

Relaţia de prietenie şi colaborare cu democraţii asigură Boeing o serie de avantaje concurenţiale, primind acces la contracte bănoase atât în ţară, cât şi în străinătate.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri