Bogdan Aurescu, despre planul Ungariei de a construi un gard la granița cu România: Este un gest mai degrabă autist

Data publicării:
mae ro bogdan aurescu ministrul de externe olandez bert koenders 2015-09-19

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: În opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată, între ghilimele, de restul lumii, este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil în afara spiritului european. România este frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO şi avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte.

Ministrul român al Afacerilor Externe a insistat din nou asupra faptului că sistemul de repartizare a refugiaţilor între statele Uniunii Europene ar trebui să se facă pe bază de voluntariat şi nu în mod obligatoriu.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: În iulie, ne-am luat angajamentul să primim 1.785 de refugiaţi. Aceasta este capacitatea efectivă pe care o avem. Dar dacă vom avea posibilitatea să majorăm această capacitate, atunci vom avea şi posibilitatea să primim mai mulţi refugiaţi.

Tot Bogdan Aurescu a reamintit omologului olandez că acceptarea României în spaţiul Schengen ar fi reprezentat acum un atu în protejarea graniţelor externe în faţa fluxului de imigranţi. Oficialul de la Haga a fost însă de altă părere.

Bert Koenders, ministrul olandez al Afacerilor Externe: Cred că cele mai multe rute pe care se deplasează refugiaţii ocolesc România şi poate din acest punct de vedere este mai bine că nu sunteţi un stat membru (n.red.: al spaţiului Schengen). Dar nu cred că acesta este punctul din care să pornim discuţia pentru aderare. Rămâne totuşi un subiect important pentru lunile şi anii următori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri