Brazilia vrea să îi interogheze de şefii Facebook, Microsoft, Google, Apple şi Yahoo

Data publicării:
nsa sigla

Brazila şi Germania sunt primele state care trec la fapte în scandalul de spionaj declanşat în urma dezvăluirilor făcute de fostul angajat al CIA, Edward Snowden. Autorităţile braziliene le-au cerut Statelor Unite o autorizaţie pentru a-i interoga pe şefii companiilor Facebook, Microsoft, Google, Yahoo şi Apple. Decizia vine după ce mai mulţi oficialii brazilieni din unele firme americane au fost deja interogaţi de către poliţie şi au dezminţit orice complicitate cu serviciile americane de informaţii.

La rândul său, Germania a anunţat că va trimite în Statele Unite pe unul dintre şefii serviciilor secrete pentru a investiga informaţiile conform cărora telefonul cancelarului Angela Merkel a fost interceptat. Anunţul oficialilor de la Berlin vine după ce, cancelarul german a cerut fapte, nu vorbe.

„Spionajul între prieteni... Aşa ceva pur şi simplu nu se face! Cu siguranţă că vorbele nu vor fi suficiente. Este nevoie de o adevărată schimbare”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

The Guardian: SUA au spionat telefoanele a 35 de lideri

125 de miliarde de convorbiri telefonice au fost monitorizate de americani doar în ianuarie anul acesta, susţin documentele publicate de fostul consultant NSA, Edward Snowden. Dintre ţările europene, cele mai multe interceptări au vizat Germania, cu 361 de milioane de apeluri. Franţa, Spania şi Italia sunt următoarele trei state în ordinea interesului acordat de serviciile secrete americane.

„Sunt comportamente şi practici care nu pot fi acceptate. Vom face în aşa fel încât între servicii să existe nu doar clarificări asupra a ceea ce s-a întâmplat în trecut, ci şi reguli pentru viitor”, a declarat Francois Hollande, preşedintele Franţei.

România este solidară cu aliaţii europeni în scandalul interceptărilor

România este solidară cu declaraţia celor doi şefi de stat, Hollande şi Merkel. Este foarte greu să faci din băieții ăștia de la servicii niște măicuțe. Va trebui, dacă au sărit calul, să îi punem sub control”, a declarat Traian Băsescu, președintele României.

Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, primul pas în spionarea liderilor europeni a fost solicitarea NSA ca anumiţi oficiali americani de rang înalt să ofere agendele de contacte oficiale. Unul dintre oficiali ar fi transmis 200 de numere de telefon sau adrese de e-mail. Dintre acestea, 35 aparţin unor şefi de stat sau de guvern.

Numele acestora nu au fost publicate de cotidianul The Guardian. Presa occidentală afirmă însă că printre cei monitorizaţi se numără preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, fostul preşedinte mexican Felipe Calderon și cancelarul german Angela Merkel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri