Bruxelles. Discuţii la nivel înalt despre provocările din Marea Neagră şi Marea Baltică

Data publicării:
Sediul NATO GettyImages octombrie 2015-1

De asemenea, oficialii vor discuta şi despre relaţia cu Moscova. În plus, Muntenegru va semna astăzi oficial protocolul de aderare la NATO.

Întâlnirea ministerială va începe cu exact 50 de zile înainte să ne întâlnim la summitul de la Varşovia. Deciziile luate la această întâlnire ministerială vor pava drumul către summit. La summit, vom lua deciziile necesare ca să ne protejăm cetăţenii acasă şi să proiectăm stabilitate dincolo de graniţele noastre”, a explicat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Relaţia cu Rusia va fi în prim-plan şi se va discuta şi despre posibilitatea unei noi întâlniri a consiliului NATO-Rusia înainte de summitul de la Varşovia.

Nu este jucătorul responsabil, nu este jucătorul previzibil pe care credeam că-l avem în perioada de parteneriat din ultimii 25 de ani”, a explicat Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO.

Miniştrii de Externe ai NATO vor discuta despre întărirea flancului estic, mai ales în contextul tensiunilor de la Marea Neagră şi Marea Baltică.

Avioane ruseşti au trecut pe lânga nave americane în Marea Neagră, şi nu numai nave americane”, a adăugat Douglas Lute.

Mai mult, se va discuta şi despre modul în care poate fi întărită securitatea ţărilor care pot deveni vulnerabile, precum Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Asta înseamnă să ne ajutăm partenerii să-şi întărească propriile forţe şi să-şi protejeze propriile ţări”, a precizat secretarul-general al NATO.

În schimb, un general britanic, fostul comandant suprem adjunct al forţelor NATO, este de părere că posibilitatea unui război NATO-Rusia este reală şi că Alianţa nu este pregătită. Sir Alexander Richard Shirreff consideră că Rusia va cuceri mai mult teritoriu în Ucraina de Est și va începe invadarea statelor din zona baltică ceea ce va duce la un război. 

Summitul NATO de la Varşovia are loc între 8 şi 9 iulie în capitala Poloniei.

Citiți și: 
Președintele Klaus Iohannis răspunde Rusiei
Ambasadorul SUA la NATO: Reacția Rusiei la scutul antirachetă, pregătită de multă vreme

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri