Budapesta: Miting împotriva antisemitismului promovat de partidul extremist Jobbik

Data publicării:
1-36540

Manifestanţii au purtat pancarte pe care se putea citi „Fără nazişti”, „Jobbik este un trădător angajat de Iran”, şi „Jobbik este un risc la adresa securităţii naţionale”.

Până acum nimeni nu a ridicat vocea împotriva lor. Nu este prima oară când Jobbik depăşeşte orice limită, a făcut-o de multe ori înainte. Poate acum ne vom uni forţele astfel încât să punem capăt acestei retorici”, speră un protestatar cu nume prezidenţial, Gyorgy Sarkozy.

Supranumită „demonstraţie de masă împotriva nazismului”, manifestaţia a fost organizată de câteva asociaţii evreieşti şi creştine. La miting au participat atât membri ai dreptei aflate la putere, cât şi ai opoziţiei de stânga, ocazie cu care liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ a avertizat că orice genocid al secolului trecut a început cu liste. „Nu putem permite repetarea acestor lucruri care aparţin celor mai întunecate pagini ale istoriei”, avertizează Antal Rogan, reprezentant al partidului Fidesz.

În urmă cu o săptămână, un deputat de extremă-dreapta a stârnit consternare după ce, pe fondul unor dezbateri tensionate în parlament pe tema conflictului israelo-palestinian din Fâşia Gaza, a cerut alcătuirea unei liste a evreilor din rândul deputaţilor şi membrilor guvernului. Ulterior, deputatul şi-a cerut scuze şi a precizat că s-a referit numai la cetăţenii unguri cu paşaport israelian. În ciuda scandalului pe care l-a iscat, politicianul a declarat că nu va demisiona.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri